Annons

Motivet en gåta efter misstänkt mord på 16-åring

Bild från minnestunden på Fribergaskolan efter det misstänkta mordet på en 16-årig pojke i Sollentuna.
Bild från minnestunden på Fribergaskolan efter det misstänkta mordet på en 16-årig pojke i Sollentuna. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Barndomsvännen föreslog en cykeltur till en sjö. Det slutade med ett misstänkt mord. På tisdagen begravdes den 16-årige pojken från Danderyd.

Under strecket
Publicerad

Den misstänkta mordplatsen i närheten av Rösjön i Sollentuna kommun.

Foto: TTBild 1 av 1

Skolkamrater som har förlorat en vän, föräldrar som inte får träffa sin son igen och en pojke som aldrig fick börja gymnasiet.

Kyrkan på Birger Jarlsgatan i Stockholm var överfull under begravningsceremonin på tisdagen. I en strid ström gick var och en fram till den öppna kistan för att ta ett sista farväl av den 16-årige pojken som misstänks ha mördats.

När den sista personen hade lagt ner sin blomma förslöts kistan och fördes vidare till Danderyds kyrkogård för jordfästning.

Elva dagar har passerat sedan det oförklarliga våldsdådet som har skakat Danderyd och Sverige. Frågan som alla ställer sig är: varför?

Larmet kom till polisen vid 22.01 på fredagskvällen den 2 augusti. En tonårspojke hade ringt 112 och berättat att han hade begått ett grovt våldsbrott.

När polisen anlände till badplatsen i Sollentuna kommun ska den 16-årige pojken som ringde larmsamtalet ha visat dem brottsplatsen. Där låg en svårt skadad pojke, bredvid honom låg enligt uppgift en yxa.

Den skadade pojken fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Den 16-årige barndomsvännen som ringde larmsamtalet misstänks ha tagit hans liv.

Annons
Annons

Den misstänkta mordplatsen i närheten av Rösjön i Sollentuna kommun.

Foto: TTBild 1 av 1

Enligt uppgift ska den mordmisstänkte 16-åringen ha ringt sin jämnårige vän på fredagskvällen och frågat om han skulle med på en cykeltur till badplatsen i Sollentuna.

Den misstänkta mordplatsen i närheten av Rösjön i Sollentuna kommun.
Den misstänkta mordplatsen i närheten av Rösjön i Sollentuna kommun. Foto: TT

Det är fortfarande inte klarlagt exakt vad som låg bakom det grova våldsbrottet. Men åklagaren Rickard Wahlqvist säger sig ha en god bild av händelseförloppet, motivet vill han dock inte uttala sig närmare om.

– Det har spekulerats vitt om motiv, men jag vill inte kommentera det. Motivbilden är en av de saker vi håller på att kartlägga. Man vill som människa gärna förstå varför saker och ting händer, men ibland händer oförklarliga saker, säger åklagaren och fortsätter:

– Det har förekommit uppgifter i medier om ett våldsintresse, det får utredningen visa om det är bakgrunden eller inte.

Rickard Wahlqvist bekräftar att det inte har framkommit några uppgifter om någon konflikt mellan de inblandade.

Det är viktigt att man verkligen utesluter alternativa gärningsmän.

Senast på fredag ska åklagaren ta beslut om åtal ska väckas, men Rickard Wahlqvist säger redan nu att han kommer att begära förlängd tid.

– Även om bevisläget ser bra ut så är det en rätt så omfattande utredning vi behöver göra med tanke på brottets allvar. Det kommer inte att vara klart på fredag. Det är viktigt att man verkligen utesluter alternativa gärningsmän och kontrollerar uppgifter i den tekniska bevisningen.

Annons
Annons

Samtidigt vill åklagaren inte dra ut alltför länge på utredningen eftersom det handlar om en så pass ung person som sitter häktad.

Den misstänkte ska genomgå en paragraf 7-utredning, tidigare kallad liten sinnesundersökning, som beräknas vara klar i början av nästa vecka.

16-åringens advokat Rickard Appelberg vill inte uttala sig så mycket om fallet under utredningens gång.

– Det ska hållas en omhäktningsförhandling senast på fredag. Jag kommer så klart att tala med min klient så snart åklagaren har lämnat sin framställan. Då får han ta ställning till om han ska medge eller bestrida, säger advokaten.

Sedan det misstänkta mordet den 2 augusti har det cirkulerat en hel del uppgifter i medier från förhör med 16-åringen. Problematiskt, tycker advokaten.

– Naturligtvis finns det ett stort allmänintresse, men samtidigt är det olyckligt att det läcker ut information innan utredningen är klar. Jag vet att det har talats om att den här gärningen skulle vara planerad, men det är ingenting som är uttalat eller fastställt. Det är lätt att folk bildar sig en viss uppfattning om min klient som kan vara helt felaktig, säger Rickard Appelberg.

Motivet ligger troligtvis inte i deras relation.

Det misstänkta mordet är på många sätt ett uppseendeväckande fall. Kriminologen Maria Dufva beskriver det som väldigt ovanligt att en så pass ung person misstänks ha mördat sin vän.

– Endast en vanlig kompisrelation brukar inte vara nog för att vilja döda. Det brukar finnas andra förklaringsmodeller.

Hon är övertygad om att ett motiv kommer att komma fram under utredningens gång.

– Men motivet ligger troligtvis inte i deras relation.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons