Annons

Göran Eriksson:Motvind för Åkesson i regeringsfrågan

Regeringsfrågan var större än någonsin i SVT:s partiledardebatt, och Jimmie Åkesson fick strida i mycket hård motvind. På partiledarnivå får SD-ledaren betala ett högt pris för de senaste veckornas händelser.

Under strecket
Publicerad

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1
Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare.
Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare. Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Det är ett nazistiskt och rasistiskt parti”, sa statsminister Stefan Löfven om Sverigedemokraterna i partiledardebatten i SVT:s Agenda på söndagskvällen.

Det nazistiska var en felsägning – så hårt brukar inte ens SD mest hårdföra fiender döma partiet – men den uttrycker hur viktigt det är för Stefan Löfven att etikettera Sverigedemokraterna som omöjligt för alla andra partier att samarbeta med.

Stefan Löfven och Socialdemokraterna lägger ju stor energi på att säga att Moderaterna efter valet kan tänka sig regera med stöd av SD.

Bakgrunden är bland annat att Socialdemokraterna har gjort mätningar som – menar S-strategerna – visar att många väljare skulle överge Alliansen, om de öppnar för samarbete med SD.

Centern och Liberalerna har sagt att de inte är beredda att regera med passivt stöd av SD.

Annons
Annons

Beskedet från Anna Kinberg Batra på söndagskvällen var att hon inte är beredd att samarbeta med Sverigedemokraterna. Samma sak sa Kristdemokraternas Ebba Busch Thor.

Det ser alltså ut som om både KD och M – som varit minst tydliga i regeringsfrågan – utesluter en situation där Sverigedemokraterna fungerar som ett stödparti, som förhandlar med regeringen.

KD-ledaren lyckades också få Jimmie Åkesson ur balans genom att ta upp personer som figurerar i den senaste tidens händelser, som har besvärat SD-ledningen.

Det handlar om den så kallade Putilov-affären, om riksdagsledamoten Anna Hagwall som skrev en antisemitiskt inspirerad motion och om filmen där Oscar Sjöstedt skrattar åt tyska nazister.

De finns få eller inga indikationer på att Anna Kinberg Batra hör till den del av Moderaterna som tycker att partiet ska ta makten med stöd av SD.

De här händelserna har uppenbarligen stärkt dem inom borgerligheten som inte vill att Alliansen ska ta makten med stöd av Sverigedemokraterna.

Politik förefaller ju ibland bara handla om konflikter som utspelar sig mellan partierna, men handlar lika ofta om att vinna strider i det egna partiet.

De finns få eller inga indikationer på att Anna Kinberg Batra hör till den del av Moderaterna som tycker att partiet ska ta makten med stöd av SD.

Just nu är förstås en idealisk tid för Batra att ta den striden inom Moderaterna. För få partikamrater vill i dag – efter den senaste händelseutvecklingen – ställa sig upp och avdramatisera ett samröre med Sverigedemokraterna.

Några nya absoluta besked i regeringsfrågan gavs inte ikväll, men det var uppenbart att Jimmie Åkesson på partiledarnivå får betala ett pris för händelserna i det egna partiet. Något som ”ett par enskilda politiker” har gjort sig skyldiga till enligt Åkesson.

Men med SD är en annan sak också säker: väljarna reagerar inte alltid på samma sätt som partiets politiska motståndare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons