Annons

”MP drev på för att få kulturministerposten”

Den politiska turbulensen efter höstens val har fått många att fundera om Sveriges politiska system behöver reformeras. Den nya kultur- och demokratiministern Amanda Lind håller inte med:

– Hösten har ändå visat att vårt system klarar av att hantera komplicerade situationer.

Under strecket
Publicerad

Miljöpartisten Amanda Lind har tagit över i kulturdepartementet efter partikamraten Alice Bah Kuhnke.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 3
Foto: Lars PehrsonBild 2 av 3

Stefan Löfven presenterade sin nya regering i måndags.

Foto: Lars PehrsonBild 3 av 3

Miljöpartisten Amanda Lind har tagit över i kulturdepartementet efter partikamraten Alice Bah Kuhnke.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Kulturministern om kritiken: " Jag tar det med ro"

Sveriges nya kulturminister har kritiserats hårt från dag ett. När hon nu tagit stafettpinnen från Alice Bah Kuhnke hyllar hon sin företrädare som hon menar har gjort stora insatser för kulturens tillgänglighet och frihet från politisk styrning.

Amanda Lind hade knappt hunnit lämna måndagens presskonferens, där den nya regeringen presenterades, förrän hon sågades i rikspressen.

Miljöpartisten Amanda Lind har tagit över i kulturdepartementet efter partikamraten Alice Bah Kuhnke.
Miljöpartisten Amanda Lind har tagit över i kulturdepartementet efter partikamraten Alice Bah Kuhnke. Foto: Lars Pehrson

Den nya kulturministern har en ”snäv kulturell intressesfär” enligt Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius och är en ”besvikelse” enligt Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman. Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg slår fast att Amanda Lind ”aldrig uttalat sig i kulturpolitiska frågor” – en överraskning för dem som följt hennes mångåriga kulturpolitiska arbete i Västernorrland.

Annons
Annons

Men kulturministern förefaller inte stukad när SvD träffar henne på Kulturdepartementet.

– Jag tog det väl relativt med ro. Det är klart att jag är ett nytt namn för många, även om jag har varit partisekreterare för Miljöpartiet. Som statsråd är det förstås en helt annan uppmärksamhet.

Flera kulturredaktörer ifrågasatte din kompetens på kulturområdet, inte minst eftersom du nämnt i en tidigare intervju att du gillar rollspel och serier. Hur uppfattade du den kritiken?

– I Härnösand har jag varit kulturnämndens ordförande i fyra år och kommunalråd med ansvar för kulturfrågor i ett par år ytterligare. De som känner mig vet att jag har jobbat med de här frågorna länge. Sedan har jag olika fritidsintressen, jag uppskattar en mångfald av kulturella uttryck. Men den kulturpolitik jag driver utgår från Miljöpartiets program och den fyrpartiöverenskommelse vi har.

Var det självklart att axla rollen som kulturminister?

– Ja, jag kände ganska omedelbart att jag ville tacka ja. Det är förstås hedrande att få frågan, men framför allt är det här ämnen jag brinner för och det känns angeläget att få fortsätta det fantastiska arbete som min företrädare gjort.

Alice Bah Kuhnke anklagades i flera artiklar i SvD för att politisera kulturen, inte minst museerna…

– Det där är en orättvis kritik. Alice Bah Kuhnke såg till att vi fick en museilag som ska säkra museernas oberoende och lyfter fram vikten av armlängds avstånd mellan politik och kulturskapande. Det är fundamentalt. Museilagen uppskattas brett från museer i Sverige för att den säkrar kulturens och kulturarvets frihet. Där finns annars en risk för politisk klåfingrighet, att man vill gestalta historien på ett sätt som bekräftar den egna politiska övertygelsen. Det är viktigt att vi låter professionen sköta det och låter kulturarvet vara vad det är – mångfald och föränderligt och… att inte politiken styr vad som ska lyftas fram.

Annons
Annons
Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Foto: Lars Pehrson

Vad vill du åstadkomma de närmaste åren?

– Kultur för fler, i hela landet. Det finns i dag kulturklyftor beroende på var du bor, vem du är och vilken bakgrund du har. Vi har kultursamverkansmodellen för att fördela regionala kulturmedel ut i regionerna, och vi måste ständigt slåss för att stärka anslagen och se om vi kan utveckla den ytterligare. Barn och ungas lika rätt till kultur är ett annat område, där kulturskolan är en viktig bas. Tyvärr drog M- och KD-budgeten in 100 miljoner i särskilda anslag till kulturskolan, det kommer jag att jobba hårt för att återställa. Det tredje är kulturskapares villkor. I dag har vi till exempel ett socialförsäkringssystem som inte är anpassat för dem och stipendier som inte är pensionsgrundande. Vi är överens med Socialdemokraterna om att titta över det.

Varför är kulturministerposten viktig för just Miljöpartiet?

– Ja, det är inte en post som Socialdemokraterna frivilligt släppte till oss, utan det är en post som vi drev på för att få. Vi har nu under fyra år kunnat genomföra historiska satsningar på kulturen, både ekonomiskt – en och en halv miljard har vi satsat ytterligare på kulturbudgeten – och med reformer som museilagen. Vi har många engagerade kulturpolitiker runt om i landet.

Annons
Annons

Stefan Löfven presenterade sin nya regering i måndags.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Är kulturpolitiken ett verktyg för att åstadkomma värderingsförändringar i samhället?

– Nej, kulturpolitiken ska finnas för att värna och främja fri kultur. Det är ett grundfundament i ett samhälle. Kulturen ska inte ses som ett redskap för någonting.

Du är demokratiminister också. Med det komplicerade parlamentariska läge vi har i dag – funderar du över om vårt parlamentariska system behöver reformeras?

– Nej, jag vet att det finns en diskussion och jag tycker att den är lämplig att föra efter ett val: hur valsystemet fungerar, spärrgränser, reglerna för röstning. En del länder har andrahandsröstning till exempel, för att se till att ens röst blir värd någonting i slutändan. Men om sådana förändringar ska ske så måste de ha brett stöd och ske efter stor eftertanke. Hösten har ändå visat att vårt system klarar av att hantera komplicerade situationer.

Du har sagt att yttrandefriheten måste stärkas. Vad menar du med det?

– Jag syftar bland annat på hot och hat mot journalister, kulturskapare och förtroendevalda. Där finns det arbete på gång och jag ser fram emot att ta del av förslag på hur vi kan motarbeta det.

Kan politiska regleringar i sig bli ett hot mot yttrandefriheten?

– Ja, självklart måste människor känna att de får uttrycka sig, oavsett vilka åsikter de har. Det är någonting vi har sagt genom hela arbetet med det nya mediestödet. Politiken ska inte värdera vad som skrivs, så länge det håller sig inom lagens gränser, utan säkerställa att det finns medier som står för olika inriktningar och kan uttrycka olika saker. Vad gäller klimatet på nätet så är problemet att saker och ting ibland går långt utanför lagens gränser, men det finns dåliga system för att anmäla. Hot på nätet är en brottslighet som skrämmer människor till tystnad. Det är fullständigt oacceptabelt. Men det är lätt att säga att det är oacceptabelt och svårt att göra någonting åt.

Går det att stärka yttrandefriheten utan att samtidigt förstärka polariseringen?

– Man ska komma ihåg att polarisering i form av åsiktsmångfald inte är ett problem. Det ska finnas i ett demokratiskt samhälle. Den blir ett problem när klyftorna växer och grupper upplever sig vara marginaliserade. Det är politikens ansvar att se till att vi bygger ett socialt hållbart och rättvist samhälle. Så minskar vi polariseringen. Men vi ska passa oss för att tänka att mångfalden av åsikter är ett problem.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna VARFÖR SÅGAS KULTURMINISTERN?
Stefan Löfven presenterade sin nya regering i måndags.
Stefan Löfven presenterade sin nya regering i måndags. Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons