Annons

”MP driver plakatpolitik från åhörarläktaren”

Europaparlamentarikerna Fredrick Federley och Karin Karlsbro.
Europaparlamentarikerna Fredrick Federley och Karin Karlsbro. Foto: Pressbilder

Miljöpartiet har dels inte förstått sitt eget förslag, dels vilseleder de läsaren kring EU-projekten. Det skriver Fredrick Federley (C) och Karin Karlsbro (L) i en replik.

Under strecket
Publicerad

REPLIK | ENERGIPOLITIK

Det är utan tvivel så att Miljöpartiet vill ta ansvar för miljön och klimatet. Det är bara beklagligt att de varje gång faller för trycket att hellre bedriva plakatpolitik än att driva verklig förändring. I deras debattartikel i SvD framgår det tydligt framgår att de dels inte förstått sitt eget förslag och dels medvetet eller omedvetet vilseleder läsaren. De hävdar felaktigt att detta handlar om att EU ska finansiera gasprojekt. Men det här verkar vara Miljöpartiets linje, de sitter hellre bekvämt på åhörarläktaren och skriker än är med och kompromissar för att skapa förändring på riktigt.

Miljöpartiet skriver om EU:s så kallade projekt av gemensamt intresse, förkortat PCI (projects of common interest), som syftar till att skapa energisäkerhet över gränser inom EU. Det de vill göra är att säga nej till EU-kommissionens uppdaterade förslag till dessa projekt. Miljöpartiets nej-röst innebär både nej till de gasprojekt som finns på den så kallade PCI-listan, men också nej till alla de viktiga elledningsprojekt som också ingår och behövs för att klara klimatomställningen. Av över hundra projekt är det bara fyra av dessa som är fossila. De missar också att berätta att om vi säger nej till förslaget så blir vi sittande med dagens system som innehåller mångdubbelt fler fossila projekt. De vill alltså hellre stå och stampa på stället än att ta ett steg i rätt riktning, för att göra en billig poäng.

Annons
Annons

Man kan då tänka sig att EU-kommissionen får återkomma med ett nytt bättre förslag om EU-parlamentet säger nej. Så enkelt är det inte. EU-kommissionen kommer med stor sannolikhet även fortsatt att komma med nya förslag som i viss utsträckning innehåller gasprojekt, eftersom de lutar sig mot kriterier som fastställdes 2013.

Men är denna lista med PCI:er bra då? Nej, den är verkligen inte perfekt. Vi håller med Miljöpartiet i sak. Denna lista innehåller de facto en rad projekt som inte kommer att hjälpa oss nå våra klimatmål. Men vi skiljer oss när det kommer till vilken metod som i längden åstadkommer verklig förändring. Det kriterierna för vilka projekt som hamnar på PCI-listan som måste ändras för att komma åt grundproblemet. Vi och vår partigrupp har en plan för detta, till skillnad från våra kollegor i Miljöpartiet.

Att bara säga nej hela tiden leder ingenstans – vi måste se till att få nya kriterier på plats som i förlängningen ger oss PCI-listor med hållbara projekt. Först måste vi se till att de projekt som unionen finansierar är i linje med the Green Deal – EU:s helomfattade miljö- och klimatprogram. Det är därför vi ställer krav på kommissionär Timmermans att all EU-finansiering för infrastrukturprojekt måste klimatsäkras. Detta är viktigt för att hindra att ohållbara projekt får EU-finansiering. Vi tar också initiativ till revidering av regelverken för denna process; dels genom att vi ställt ett kravbrev till EU-kommissionen men också genom att vår partigrupp, Renew Europe, har krävt att reglerna som ger oss dessa listor med viktiga projekt måste revideras så snart som möjligt så att de bidrar till våra klimatmål. För det är endast så vi kan göra skillnad på riktigt.

Den väg som Miljöpartiet förespråkar, nämligen att lägga veto mot allt, har testats flertalet gånger utan resultat. Detta är ju inte den första lista som presenterats, utan nummer fyra i ordningen. Vår partigrupp har en flerstegsplan för hur vi ska förändra detta i grunden, så vi på allvar kan strypa subventionerna till fossila energislag och sätta stopp för fler fossila projekt. En plan som sträcker sig bortom den symboliska omröstning som verkar vara det enda verktyg som Miljöpartiet lyckats ta fram.

När denna votering väl är över så är Miljöpartiets ledamöter hjärtligt välkomna att komma ner från åhörarläktaren och tillsammans med oss se till att skapa verklig förändring.

Fredrick Federley (C)
Europaparlamentariker
Karin Karlsbro (L)
Europaparlamentariker

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons