Annons

MP kräver nya migrationssamtal

Miljöpartiets representant i Migrationskommittén Annika Hirvonen Falk vill ha nya förhandlingar om flyktingpolitiken i höst. Arkivbild.
Miljöpartiets representant i Migrationskommittén Annika Hirvonen Falk vill ha nya förhandlingar om flyktingpolitiken i höst. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Regeringen kommer inte att kunna lägga fram en proposition om flyktingpolitiken utifrån Migrationskommitténs arbete som avslutas på fredag.

– Det kommer att behövas nya förhandlingar för att det ska kunna ske, säger Miljöpartiets representant i kommittén Annika Hirvonen Falk till TT.

Under strecket
Owe Nilsson / TT
Publicerad

Något helhetsförslag från kommittén med en majoritet bakom finns inte. På grund av de hårda motsättningarna kring svensk flyktingpolitik blir resultatet i stället enskilda lagförslag som det finns hoppande majoriteter bakom. Vissa förslag, som till exempel en ny humanitär skyddsgrund, står S, MP, C, L och V bakom, medan andra förslag som tillfälliga uppehållstillstånd och försörjningskrav har andra majoriteter.

Det förslag som kommittén kommer att presentera innebär i huvudsak att den tillfälliga lagen blir permanent. Vissa saker blir mer generösa, som en ny humanitär skyddsgrund, andra blir mer restriktiva.

Miljöpartiet kräver nu att det blir fortsatta förhandlingar i höst.

– Vi behöver en helhet som en majoritet eller åtminstone en tillräckligt stor minoritet står bakom, och då kommer det att behövas nya förhandlingar, säger Annika Hirvonen Falk.

Hon ser framför sig att det blir förhandlingar mellan regeringen och Centern och Liberalerna. Det är inte mycket i kommitténs förslag som MP är nöjda med.

– I huvudsak blir politiken inhuman. Det är en otroligt kortsiktig politik som är dålig för integrationen, säger hon.

Annons
Annons

Hon syftar bland annat på tillfälliga uppehållstillstånd och stränga försörjningskrav vid familjeåterförening. Även om det införs en ny humanitär skyddsgrund, så anser MP att den blir för svag.

– Våra invändningar har man inte tagit hänsyn till alls. Sverigedemokraternas röst har vägt dubbelt så tungt. Men jag tror att vi har goda förutsättningar att nå en uppgörelse om en humanitär flyktingpolitik, om andra partier är beredda att sätta sig ned och förhandla, säger Annika Hirvonen Falk.

Något större intresse från de andra partierna för fortsatta förhandlingar finns dock inte. Liberalernas representant Fredrik Malm säger till Ekoredaktionen att en migrationspolitik måste förankras mellan de borgerliga partierna och Socialdemokraterna.

Inte heller Socialdemokraterna är nämnvärt intresserade av att gå Miljöpartiet till mötes.

– För oss socialdemokrater är det viktiga att vi har en lagstiftning som gör att vi inte kommer tillbaka till en situation som vi befann oss i 2015, säger partiets representant Rikard Larsson till Ekot.

Socialdemokraterna försökte komma överens med Moderaterna i förhandlingar vid sidan av Migrationskommittén, men de samtalen bröt samman.

Migrationskommittén ska presentera sitt förslag till regeringen senast den 15 augusti. Den nuvarande, tillfälliga lagen går ut i juni nästa år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons