Annons

MP-ledamöter kräver extra kongress efter fiaskot

Efter valfiaskot bör en extrainkallad MP-kongress avgöra språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövins framtid.

Det anser flera MP-riksdagsledamöter. Samtidigt menar ex-språkröret Birger Schlaug att det vore ”politiskt självmord” för MP att sätta sig i regering med L och C.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg
Efter reklamen visas:
Maria Wetterstrand om vad som kommer att hända med MP

Jag tycker att de borde ha avgått direkt på valnatten.

Miljöpartiet klarade sig med nöd och näppe över riksdagsspärren och verkar tvingas bort från åtta landsting och regioner. Dessutom förlorar man alla mandat i en lång rad kommuner, exempelvis i hela 12 av 20 kommuner i Kalmar och Kronobergs län.

– Det här är en valkatastrof. Vi hade bränderna och klimatet som medierna förtjänstfullt lyfte fram i valrörelsen, ändå åkte vi nästan ur och blev riksdagens minsta parti, säger Valter Mutt som suttit i riksdagen för Miljöpartiet sedan 2010.

MP-riksdagsledamoten Jabar Amin, som tidigare kritiserat partiet och liksom Mutt inte ställde upp för omval, menar att MP under språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin ”kompromissat ihjäl sig”.

– Jag tycker att de borde ha avgått direkt på valnatten. Nästan 25 års hårt arbete av Miljöpartiet har slagits i spillror av språkrör som vägrat att lyssna, säger han.

Avgående riksdagsledamoten Annika Lillemets vill att partiet kallar till en extra kongress.

– Eftersom partiet behöver en ny inriktning behövs det också nya personer som kan företräda den för att den ska bli trovärdig.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Valter Mutt vill också se en extra partikongress.

– Det är självklart efter ett valnederlag av den här magnituden där man förutsättningslöst får dryfta alla frågor inklusive naturligtvis vilka som fortsättningsvis ska leda partiet, säger han.

Mutt menar liksom flera MP-ledamöter SvD talat med att partiet framstått som en ”underavdelning till socialdemokratin”. Han är även kritisk till att gå med i en regering med C och L, liksom avgående ledamoten Carl Schlyter.

– Strategin måste vara att vi inte kan sätta oss i en S-C-L-regering. Den kommer till 90 procent att försvara ett gammalt ekonomiskt system.

Birger Schlaug var tidigare språkrör för Miljöpartiet, men lämnade partiet 2005.

– Att sätta sig i en regering när man har 4,3 procent och få kanske två statsråd när S, C och L bildar regering är detsamma som att begå politiskt självmord. MP:s medverkan ger inte heller majoritet, så på alla sätt är det bättre att samarbeta utan att vara bunden, säger han.

Birger Schlaug tycker även att det är ett misstag att låta S ta partiet för givet i en kommande regeringskonstellation.

Flera andra ledamöter menar att mandatperioden varit tuff, men att det ändå är självklart att partiet ska söka regeringsmakten i stället för att försöka nå Vänsterpartiets position – att påverka utanför en regering.

Annons
Annons

Riksdagsledamoten Andreas Schröder menar att partiet lärt sig sina läxor.

– Vi visste att det skulle bli ett valresultat som inte skulle vara till vår fördel, men vi har gått igenom eldprovet.

Partiets initiativtagare Per Gahrton skriver i en debattartikel i Expressen att det inte är tid att slicka sår, utan MP måste fortsätta söka regeringsmakten. Även Andreas Schröder tycker att partiet ska vara öppet i regeringsfrågan med målet att SD inte får ”en millimeter av inflytande”.

– Vi står generellt närmare S än M politiskt men alla partier har ett ansvar att hitta en konstruktiv väg framåt.

MP har kritiserats hårt internt under åren i regeringen. Redan hösten 2014 skrev publicisten och författaren Bertil Torekull, som kallats Gustav Fridolins mentor och suttit som ersättare för Miljöpartiet i riksdagen, en debattartikel i SvD om att MP borde hoppa av regeringen.

Han anser att partiet förlorar sin själ, vilket han flera gånger framfört till sin vän Gustav Fridolin.

– Jag var på middag hos honom för ett halvår sedan. Det var inget fel på det vänskapliga samtalet, men han hade inte ändrat sig på någon punkt, säger Bertil Torekull som anser att MP bör stå utanför regeringen:

– För mig är det obegripligt att de överhuvudtaget överväger att vara med en vända till. Det tror jag vore döden för partiet.

Efter reklamen visas:
Statsvetarna sammanfattar valutgången
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons