Annons

MP-rebellen: ”Uppgörelsen bäddar för katastrof”

Carl Schlyter lämnar Miljöpartiet i protest mot uppgörelsen med S, C och L. ”Denna uppgörelse bäddar för en katastrof 2022”, skriver han på Facebook.

Under strecket
Publicerad

Carl Schlyter lämnar MP.

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT Bild 1 av 1

Carl Schlyter lämnar MP.

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Hannes Delling: ”Sjöstedt la in en katapultstol i sitt ja”

”Jag vill fortsatt förändra samhället men miljöpartiet har valt en väg jag inte tror på”, skriver han och avslutar: ”Jag kommer fortsätta kämpa, men inte längre inom MP. I dag lämnar jag partiet”, skriver Carl Schlyter som länge har varit kritisk till partiets ledning.

I P1 Morgon säger Schlyter att han lämnar partiet i protest mot överenskommelsen som MP har gjort med S, C och L – den går emot det som partiet står för, anser han.

– Den nyliberala experimentverkstaden måste få ett slut, säger han i P1 Morgon.

Och på Facebook skriver han: ”När rödgröna genomför högerpolitik kommer oppositionen mot de växande klyftorna komma från extremhögern. Denna uppgörelse bäddar för en katastrof 2022”.

 Carl Schlyter lämnar MP.
Carl Schlyter lämnar MP. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Han utvecklar sitt beslut för Aftonbladet:

Annons
Annons

– Jag valde att inte kandidera för att riktningen på den förda politiken kunde jag inte stödja, men om vi hade hamnat i oppositionen hade jag ju kunnat hjälpa att vända på skutan. Men den här uppgörelsen kommer att öka klyftorna, säger Carl Schlyter till Aftonbladet.

Han var ledamot i EU-parlamentet för MP under åren 2004 till 2014 och satt i riksdagen under förra mandatperioden. Schlyter kandiderade inte till riksdagen 2018.

I riksdagen var Schlyter EU-nämndens ordförande 2014–2016. I juni 2016 fick han lämna ordförandeposten och efterträddes av Åsa Romson, som då ersattes som språkrör av Isabella Lövin. I samma veva fick MP-veteranen Valter Mutt lämna posten som utrikespolitisk talesperson.

Schlyter talade efteråt om en ”utrensning” då de två röstat emot regeringens proposition om ett värdlandsavtal mellan Nato och Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons