Annons

Per Gudmundson:MP sålde smöret, tappade pengarna

Miljöpartiets Isabella Lövin avslutade årets politikervecka i Almedalen med sitt tal på söndagen.
Miljöpartiets Isabella Lövin avslutade årets politikervecka i Almedalen med sitt tal på söndagen. Foto: Henrik Montgomery/TT
Under strecket
Publicerad

Efter fyra år i regeringsställning är Miljöpartiet svårt sargat. Väljarstödet har kollapsat. Det spekuleras till och med i om partiet ska hamna under fyraprocentsspärren i riksdagsvalet.

Det är ett känt fenomen att stödpartier riskerar att malas ner i koalitionsregeringar, men pulvriseringen av Miljöpartiet är ändå något utöver det vanliga. För att vinna trovärdighet som regeringspartner har partiet kompromissat bort samtliga sina kärnvärderingar, i fråga efter fråga. Miljövännerna fick se sitt parti sälja brunkol i Tyskland. Flyktingaktivisterna fick uppleva gränskontroller på Öresundsbron. Den gröna landsbygden fick sin tillvaro fördyrad. Storstadsväljarna fick trafikkaos och utplånade kulturmiljöer.

Först på det fjärde året satte MP hårt mot hårt i förhandlingarna med Socialdemokraterna och tvingade då fram mandatperiodens minst genomtänkta åtgärd: amnesti för 9000 afghanska män utan asylskäl. Lagen blev så usel att domstolen vägrar att tillämpa den.

Isabella Lövin har till skillnad från språkrörskollegan Gustav Fridolin lyckats behålla i alla fall ett modikum av trovärdighet. Lövin har ett starkt kort i sitt miljöengagemang. Hennes tal handlar därför nästan uteslutande om klimat och miljö.

Annons
Annons

Anförandet är fullt av exakta temperaturangivelser, nederbördsuppgifter och beräkningar av antalet plastpåsar i haven.

Lövin är ingen folkförförare, utan spelar snarare rollen som expert. Det är antagligen klokt. Hennes väljare – de som finns kvar – är storstadsakademiker.

Det är inget dåligt tal (långt bättre än hennes darriga Almedalsdebut för två år sedan). Det lider dock av samma sjuka som några andra av årets framträdanden. Årets trend tycks vara att måla upp ett förestående Armageddon, och framhäva sig själv som den enda vägen att undvika katastrofen. Stefan Löfven ville få valet att stå mellan Socialdemokraterna och nazism. Isabella Lövin placerar valet mellan Miljöpartiet och planetens undergång. Väljarna har antagligen en mer nyanserad bild av gradskillnaderna i politiken.

Men vem är då denna fiende som vill utplåna allt liv på jorden? Taktiskt positionerar Lövin Miljöpartiet som motpol till Moderaterna. Hon har några välfunna slängar mot Carl Bildt och Ulf Kristersson – men det är svårt att tro att väljarna ser dessa välartade gossar som några apokalypsens ryttare.

”Steg för steg säljer allianspartierna ut sina gamla principer”, säger Lövin. Att Miljöpartiet har reat ut sin själ förbigås förstås med tystnad, men kärnväljarnas starkaste minne av mandatperioden lär vara Åsa Romsons tårar.

Miljöpartiets strategi var egentligen välgrundad. Partiet hade ända sedan dess tillkomst kunnat avfärdas som lättsinniga drömmare, lynniga bakåtsträvare och vildögda extremister. Nu ville man bli en kraft att räkna med i politikens mitt, ansvarstagande och framåtsyftande.

Det var antagligen rätt tänkt – i ett politiskt landskap som dominerades av stabila block, av kompromissvilja och samförståndsanda. MP skulle bli en samarbetspartner att lita på, som höll ingångna avtal och respekterade ett handslag.

Miljöpartiet surrade fast sig vid masten på den socialdemokratiska regeringsskutan, den mest stabila politiska farkost som den västerländska demokratin har sett, nästintill osänkbar. Men nu kapsejsar socialdemokratin. I val efter val dukar de tidigare statsbärande arbetarpartierna under för vågorna. I Sverige går S mot sitt svagaste valresultat sedan demokratins införande.

Överallt i Europa, där socialdemokraterna sjunker till botten, uppstår utrymme för vitala oppositionella vänsterrörelser. Friska, yviga antietablissemangspartier med udden riktad mot trångsynt och stelbent maktpolitik. Miljöpartiet brukade vara ett sådant parti.

Nu har man istället svårt att hålla näsan över ytan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons