Annons

MP tackar ja till Alliansens invit – vill hindra SD

SvD avslöjar | Miljöpartiet vill göra upp med Alliansen för att skapa en äkta majoritet i Stockholmslandstinget de närmaste fyra åren.

– Vi vill hindra Sverigedemokraterna från att få inflytande över landstinget, säger Susanne Nordling (MP) till SvD.

Under strecket
Publicerad

Tomas Eriksson, Miljöpartiets gruppledare i Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg. Bild 1 av 1

Tomas Eriksson, Miljöpartiets gruppledare i Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg. Bild 1 av 1
Tomas Eriksson, Miljöpartiets gruppledare i Stockholm.
Tomas Eriksson, Miljöpartiets gruppledare i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg.

Efter Miljöpartiets usla val, då de nästan halverades i Stockholmslandstinget, har partiets regionala ledning nu valt att säga ja till Alliansens invit om samtal för att gå samman i en koalition.

Historiskt har MP alltid tillhört det rödgröna blocket när de haft möjlighet att styra landstinget. Senaste var det 2002–2006.

– Miljöpartiet står upp för medmänsklighet. Därför vill vi hindra att Sverigedemokraterna får inflytande över landstinget. Tidigare har de lagt sig platta, men nu med en starkare position som vågmästare vill de använda makten mer offensivt, säger landstingsrådet Susanne Nordling (MP).

Moderaterna som gjort sitt sämsta landstingsval sedan 1973 har också förlorat sin helt dominerande ställning i det borgerliga blocket. De är inte längre ensamt större än de övriga tre allianspartierna och tillsammans har Alliansen backat.

Annons
Annons

Samtidigt har Sverigedemokraterna gått starkt framåt men för att slippa ha dem som tungan på vågen var Alliansen snabbt ute med en inbjudan till Miljöpartiet.

Men de gröna har tagit god tid på sig att diskutera olika möjligheter att skapa majoriteter i landstinget. Några ville helst samarbeta med S, C och L eller att man skulle fortsätta i opposition. Men de rödgröna är mindre än allianspartierna och förutsättningarna finns inte för att bilda en mittenkoalition konstaterar MP-ledningen.

– MP har också styrt många landsting och kommuner ihop med borgerliga partier och i blocköverskridande koalitioner. Det är för tidigt att säga om vi kommer bli tillräckligt överens för att bilda ett grönblått samarbete. Det finns tuffa frågor, men vi kommer göra seriösa och uppriktiga försök att hitta konstruktiva lösningar, säger Miljöpartiets gruppledare Tomas Eriksson.

Moderata gruppledaren Irene Svenonius är glad över att Miljöpartiet vill medverka till att säkra en bred koalition i landets näst största parlament.

– Vi har stora utmaningar framför oss för att fortsätta korta vårdköerna och bygga ut kollektivtrafiken och det kan gå snabbare om vi har en stabil majoritet. Vi har också goda erfarenheter av flera tidigare trafiköverenskommelser med Miljöpartiet, säger Iréne Svenonius.

Hon anser också att det är ”otroligt skönt att täppa till möjligheterna för ytterkantspartierna som Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet att påverka landstingspolitiken”.

Förhandlingarna mellan de fem partierna kan komma igång i början på nästa vecka och Irene Svenonius ser inga svårare hinder för att komma överens.

Annons
Annons

– Miljöpartiet är en naturlig samtalspartner och är vi bara konstruktiva brukar det mesta går bra, säger hon.

Även liberalernas gruppledare Anna Starbrink är optimistisk inför förhandlingarna.

– Med en bred majoritet kan det gå lättare att få fram en del stora reformer på sjukvårdsområdet, exempelvis en större primärvårdssatsning. Vad som kan bli knepigt är svårt att veta, men en östlig förbindelse är förstås en sådan fråga, säger hon.

Knäckfrågor saknas heller inte inom sjukvården. MP har tillsammans med både S och V varit ytterst kritiska till flera dyra vårdval och inte minst NKS-haveriet. Hur illa projektet skötts av såväl tidigare som nuvarande politiker inom Alliansen.

– Så är det, men nu är sjukhuset på plats och jag hoppas att debatten kan handla om hur vi kan göra något bra av det. Och där kan Miljöpartiet bidra med nya perspektiv, säger Anna Starbrink.

Socialdemokraterna i landstinget, som efter valet har förespråkat blocköverskridande samtal, säger att det är fortfarande oklart hur och med vilken politisk inriktning landstinget kommer att styras.

”Min bedömning är att landstinget behöver en nystart. Vi socialdemokrater, som efter valet blev fullmäktiges klart största parti, har sträckt ut en hand för blocköverskridande samarbete som löser sjukvårdens problem. Den är fortsatt utsträckt, säger Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd (S).

Hon vill inte kommentera vilka eventuella samtal som S har fört med andra partier.

Efter reklamen visas:
Slipp skämsgoogla - det betyder landstingsvalet
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons