Annons

MP-toppen byter parti: ”Det var ett jättesvårt beslut”

Miljöpartiet har hamnat i baklås i regeringsställningen, enligt EU-parlamentarikern Max Andersson som nu lämnar MP för det nya partiet Vändpunkt.

– Det behövs ett parti som både tar klimatkrisen på allvar och som vill föra en politik för ekonomisk rättvisa.

Under strecket
Publicerad

Max Andersson har haft flera höga uppdrag inom MP, men lämnar nu för partiet Vändpunkt.

Foto: Fredrik Persson/TT

Max Andersson har haft flera höga uppdrag inom MP, men lämnar nu för partiet Vändpunkt.

Foto: Fredrik Persson/TT
Max Andersson har haft flera höga uppdrag inom MP, men lämnar nu för partiet Vändpunkt.
Max Andersson har haft flera höga uppdrag inom MP, men lämnar nu för partiet Vändpunkt. Foto: Fredrik Persson/TT

Max Andersson (MP) är ledamot i Europaparlamentet sedan 2014, och har tidigare bland annat suttit i MP:s partistyrelse och varit riksdagsledamot. Han har varit medlem i partiet sedan 1992, men nu är det slut med det.

– Jag kommer i dag att gå över från Miljöpartiet till partiet Vändpunkt för att jag är övertygad om att det behövs ett parti som både tar klimatkrisen på allvar och som vill föra en politik för ekonomisk rättvisa, säger han till SvD.

Partiet Vändpunkt lanserades den 13 februari av bland annat de avhoppade MP-riksdagsledamöterna Carl Schlyter, Valter Mutt och Annika Lillemets, som ett mer radikalt alternativ till MP. Målet är bland annat att ställa upp i EU-valet i maj.

Max Andersson hoppas kunna kandidera för partiet i EU-valet, men vill inte vara förstanamn på kandidatlistan.

Annons
Annons

– Jag tycker att det vore bra om Vändpunkt hittar en bättre kandidat än jag som förstanamn. Det ser inte bra ut om man går direkt från ett parti till ett annat och blir förstakandidat. Jag vill valkampanja för Vändpunkt, men jag räknar med att jag nog kommer att vara student inom molekylärbiologi till hösten, säger han.

Varför är Vändpunkt bättre än Miljöpartiet?

– Det stora problemet är regeringen. Vi är på väg mot ett klimatsammanbrott, och har en regering som är beroende av högerpartier som Centern och Liberalerna, som drömmer om skattesänkningar för människor som har det bra ställt och som får allergiska utslag av flygskatt. Det går inte att förhandla när de partierna har vetorätt. De vill inte att det ekonomiska välståndet ska fördelas mer rättvist.

Det låter som vänsterpartistisk retorik. Varför väljer du inte V?

– Jag har samarbetat med Vänsterpartiet ett antal gånger, men det är inte ett parti för mig. Det är delvis på grund av deras historia, men det handlar också om decentralisering och om att stärka individen. För mig är Vänsterpartiet lite för kollektivistiskt.

Max Andersson säger att det handlar om ”ett jättesvårt beslut”.

– Jag gick med i Miljöpartiet 1992. De flesta av mina vänner är miljöpartister. Det är ett parti som jag är stolt över och som jag kommer att sakna.

Han kommer inom kort att ansöka om utträde ur MP. Han kommer dock att fortsätta företräda partiets politik i Europaparlamentet resten av mandatperioden. En viktig fråga är att stoppa förslaget om så kallad länkskatt och internetfilter, säger han.

– Det finns en stor potential i Vändpunkt, men jag gör inte det här av karriärskäl, säger Max Andersson.

Annons
Annons

Det är fortfarande oklart om Vändpunkt kommer att kunna ställa upp i EU-valet, eftersom det i så fall krävs 1 500 underskrifter och en halv miljon kronor för att trycka upp valsedlar.

Carl Schlyter välkomnar torsdagens besked från Max Andersson.

– Jag är väldigt glad för det. Jag har känt Max i många år och har väldigt stort förtroende för honom. Han har alltid jobbat seriöst och målmedvetet, säger han till SvD.

Han säger att Vändpunkt hittills fått in ungefär 700 namnunderskrifter och samlat in hälften av av summan som krävs för att ställa upp i EU-valet. Kandidatlistan är fortfarande inte fastställd.

– Det ser bra ut och det strömmar till folk hela tiden. Både jag och Max vill se någon annan än oss själva som förstanamn på listan, säger Carl Schlyter.

Även Sofie Hellberg, lektor i freds- och konfliktforskning vid Göteborgs universitet, Tomas Hahn, docent i ekologisk ekonomi vid Stockholms universitet och Ylva Lundkvist Fridh, som arbetat med landsbygdsfrågor, är medgrundare till Vändpunkt.

Valmyndighetens deadline för de 1 500 underskrifterna är den 28 februari.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons