Annons

MP:s bakslag – löfte om bensinskatt kan spricka

Miljöpartiets språkrör Per Bolund stöter på starkt motstånd i budgetförhandlingarna om bensinskatten.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund stöter på starkt motstånd i budgetförhandlingarna om bensinskatten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Isabella Lövins löfte att återinföra höjningen av bensinskatten ser inte ut att bli av i höstbudgeten. Samarbetet mellan regeringen, C och L har hittills gått smidigt men nu bråkar partierna om miljöskatterna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson har lovat bort stora delar av reformutrymmet.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Två dagar efter att finansminister Magdalena Andersson har lämnat höstbudgeten för 2020 till riksdagen, den 18 september, ska ”Bensinupproret 2.0” demonstrera på Sergels torg. Facebook-gruppen som numera samlar drygt 645 000 medlemmar vill få politikerna att sänka bränsleskatten. Men redan nu påverkar organisationen beslutsfattarna, enligt en MP-källa.

– Flera partier är rädda för bensinupproret. Och eftersom den indexerade höjningen redan har tagits bort av M och KD, är det svårt att införa den igen. Vi får nog ställa in oss på att vi inte kan vinna den striden, säger källan.

S-MP-regeringen tog 2017 beslut om att höja den årliga automatiska höjningen av diesel- och bensinskatten. Men höjningen togs bort när M-KD-budgeten med stöd av SD, röstades genom i riksdagen året efter. Inför årets budgetförhandlingar har Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin låtit säker: höjningen av bränsleskatten ska återinföras, sa ministern i SVT Agenda.

Nu ser partiet ut att gå emot ett nederlag i budgetförhandlingarna.

– Varken C, L eller S vill ta tillbaka höjningen, men MP jobbar för det, säger en källa.

Annons
Annons

Finansminister Magdalena Andersson har lovat bort stora delar av reformutrymmet.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Bensin- och dieselskatten har under de senaste åren höjts genom två indexeringar. En automatisk höjning är pausad i och med den budget som riksdagen antog i december 2018, och en ligger kvar. Att den ena höjningen pausades innebar en sänkning av bensinpriset på ungefär 15 öre per liter, som alltså ser ut att ligga kvar.

En skatt på plastkassar, som beräknas dra in mellan 1,5 och 1,9 miljarder till statskassan, och en skatt på avfallsförbränning väntas finnas med i höstbudgeten. Men i Miljöpartiet oroar man sig nu för att den gröna skatteväxlingen som ingår i januariavtalet, 15 miljarder över mandatperioden, blir svår att uppnå om inte höjningarna av miljöskatterna blir högre redan i år.

Vid regeringens Harpsundsträff på torsdagen satte Magdalena Andersson reformutrymmet till 25 miljarder i år. Men de pengarna ska räcka till flera redan utlovade förändringar. Liberalernas krav på slopad värnskatt och Centerns sänkta arbetsgivaravgifter förhandlades fram redan i januariavtalet, men de båda partierna vill se ytterligare skattesänkningar.

Finansminister Magdalena Andersson har lovat bort stora delar av reformutrymmet.
Finansminister Magdalena Andersson har lovat bort stora delar av reformutrymmet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Samarbetet mellan de fyra partierna sker nu i två parallella processer. Det som kallas 73-punktsprogrammet, eller januariavtalet, har i praktiken svällt till närmare 250 punkter, även om långt ifrån alla rör budgeten. Avtalet förhandlas fortlöpande mellan politiskt sakkunniga på statsrådsberedningen, ministrar och samordningspersoner hos Centern och Liberalerna.

Annons
Annons

Vid den andra processen, när budgeten förhandlas fram, är det framförallt de finanspolitiska talespersonerna, regeringens ministrar och deras respektive statssekreterare som sitter med vid bordet. De fyra partierna måste komma överens om budgettexter och förslag för alla politikområden i budgeten, även de som inte är kopplade till januariavtalet.

Både regeringskällor och källor inom C och L vittnar för SvD om att samarbetet har löpt på smidigare än vad någon hade trott. Mycket av arbetet med budgeten styrs av januariavtalet, och framför allt har Centerpartiet varit noga med att binda sina krav till exakta datum.

Därför har budgetarbetet mest handlat om förstärkningar eller försvagningar på marginalen, utöver en del nya krav som att Liberalerna vill se mer resurser till kriminalvården. Dessutom har de fyra partierna diskuterat hur och om försvaret ska dyka upp i budgeten. Men även om de tuffaste förhandlingarna var i januari, är mycket fortfarande oklart.

– Budgeten är lite knepig för att det är så många små poster, det är en annan dynamik, säger en C-källa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons