Annons

Johan Carlström:Otillräckligt när en kris slår mot Sverige

Med skattesänkningar och besparingar vill Moderaterna förbereda Sverige för nästa kris. Det kommer sannolikt inte att räcka.

Under strecket
Publicerad

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politisk talesperson.

Foto: Hanna Franzén/TTBild 1 av 2

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politisk talesperson

Foto: Lars PehrsonBild 2 av 2

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politisk talesperson.

Foto: Hanna Franzén/TTBild 1 av 1
Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politisk talesperson.
Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politisk talesperson. Foto: Hanna Franzén/TT

Precis som regnet över Stockholm på fredagen har rapporter om att världsekonomin bromsar in duggat tätt den senaste tiden. Riksbanken varnade häromdagen för att risken för att krisen slår mot Sveriges ekonomi har ökat senaste månaderna.

Den första försvarslinjen brukar vara att Riksbanken sänker räntan, för att stimulera ekonomin. Men räntan är i dag redan rekordlåg (minus 0,50 procent) och många ekonomer varnar för att Sverige kommer vara fast i minusränteträsket när krisen kommer.

Om Riksbankens ammunition har sinat, vem ska då axla ansvaret för att ekonomin inte kollapsar?

Det korta svaret är finanspolitiken. Ett större ansvar kommer att vila på politikerna för att hjälpa ekonomin, och se till att så få människor som möjligt förlorar sina jobb – något som politikerna är högst medvetna om.

Annons
Annons

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politisk talesperson

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

– Den här breda globala konjunkturuppgången som vi har haft i flera år mattas av. Att den mattas av, det vet vi, och det måste den här budgeten ta höjd för.

Så sa Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, när hon presenterade partiets budget för 2019 – en budget som mycket väl kan vinna budgetstriden i riksdagen nästa månad om den får stöd av Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politisk talesperson
Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politisk talesperson Foto: Lars Pehrson

Moderaternas största satsning är breda skattesänkningar för landets löntagare. Det skulle innebära flera hundralappar mer i månaden för många hushåll – pengar som Elisabeth Svantesson tror kan öka incitamenten till att arbeta och stötta ekonomin generellt, men speciellt vid en kris.

Här har hon antagligen tagit lärdom av sin företrädare Anders Borg vars skattesänkningar strax innan den globala finanskrisen bidrog till att Sverige klarade krisen bättre än de flesta av sina grannar.

Moderaterna vill finansiera sina skattesänkningar genom att bland annat skära ned på arbetsmarknadspolitiken, slopa byggsubventioner och avskaffa skattereduktionen på fackföreningsavgiften.

När alla plus och minus lagts ihop spår Elisabeth Svantesson att partiets politik skulle leda till att staten sparar en stor slant nästa år – till och med mer än vad som krävs för att nå det överskottmål i statens finanser som politikerna är överrens ska gälla oavsett vem som styr landet.

Att spara i ladorna är viktigt eftersom kriser kostar mycket pengar. I en intervju med SvD sa Elisabeth Svantesson häromdagen att staten måste stå beredd att skjuta till mer pengar för att till exempel upprätthålla sysselsättningen i vård, skola och omsorg vid en kris – och det kan behövas.

Finansinspektionen (FI), som ansvarar för den finansiella stabiliteten i Sverige, varnade häromdagen för att hushållens rekordhöga skulder har gjort dem känsligare för om räntorna stiger vid en kris. Då kan det vara bra med lite mer pengar i plånboken efter skatt.

Men givet hur mycket hushållens skulder har ökat sedan den senaste krisen kommer det krävas betydligt större åtgärder än bara skattesänkningar om regnet som på fredagen duggade tätt över Stockholm förvandlas till ösregn när en kris slår mot Sverige.

Efter reklamen visas:
Blir det dubbelval nästa år?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons