Annons

MSB stärker beredskapen: ”Ökat hot”

Helikoptrar som kan göras redo på 1,5 timmar och fler depåer med släckutrustning. Inför sommaren har MSB ökat beredskapen att släcka skogsbränder. Men i framtiden spås risken för bränder öka till följd av klimatförändringar – och det ställer nya krav på beredskapen.

Under strecket
Publicerad

Skogsbranden strax utanför Hammarstrand annandag påsk 2019. Helikoptrar vattenbombar.

Foto: Mats Andersson/TTBild 1 av 1

Skogsbranden strax utanför Hammarstrand annandag påsk 2019. Helikoptrar vattenbombar.

Foto: Mats Andersson/TTBild 1 av 1
Skogsbranden strax utanför Hammarstrand annandag påsk 2019. Helikoptrar vattenbombar.
Skogsbranden strax utanför Hammarstrand annandag påsk 2019. Helikoptrar vattenbombar. Foto: Mats Andersson/TT

Under påskhelgen startade skogsbränder utanför Gislaved och Tjällmo. På tisdagen, samtidigt som branden i Gislaved kunde stabiliseras, startade nya bränder i Markaryd, Bohuslän och på flera håll i Skåne.

Våren har varit ovanligt solig och torr på många håll i södra och mellersta Sverige, och brandriskvädret ser ut att fortsätta resten av veckan.

– Det är ovanligt för säsongen med så hög brandrisk, säger Marcus Årskog, på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, MSB, presstjänst.

Förra sommaren brandhärjades runt 25 000 hektar skog i Sverige. Erfarenheter från de bränderna och från den stora skogsbranden i Västmanland 2014 har gjort att MSB ökat beredskapen.

Bland annat har myndigheten tecknat avtal med privata helikopterentreprenörer, och vid högsta nivån på beredskapsläget kommer helikoptrar vara utplacerade där brandrisken är som störst och kunna vara i luften för att bekämpa eld på 90 minuter.

– Med erfarenheter från tidigare skogsbrandssäsonger har MSB skapat en ny förmåga att bekämpa bränder, säger Marcus Årskog.

MSB har också ökat antalet skogsbrandsdepåer med släckutrustning på strategiskt lämpliga orter från 15 till 24. De kan också återställa förbrukade depåer snabbare än tidigare.

Frågan är om beredskapen är tillräcklig, även för framtiden. Till följd av klimatförändringar spås risken för skogsbränder öka avsevärt, både genom att de bränder som kan bryta ut kan bli större och häftigare och genom att antalet dagar med brandrisk blir fler, enligt Leif Sandahl, brandingenjör på MSB.

– Men om det leder till fler och större bränder vet vi inte, det beror på hur samhället hanterar en förändrad riskbild, säger Leif Sandahl.

Slutsatsen som kan dras är att framtiden kommer ställa nya krav på skogsbrandsberedskapen.

– Ett ökat hot kräver nya redskap eller åtgärder. Det är inte självklart bara helikoptrar, det kan vara mycket annat. Det är förmodligen mer än en sak.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons