Annons

MSB: terrorinsats fungerade väl

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) fick i uppdrag att utvärdera hanteringen av det initiala händelseförloppet efter terrordådet på Drottninggatan 7 april. Utvärderingen är nu överlämnad till regeringen. Arkivbild.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) fick i uppdrag att utvärdera hanteringen av det initiala händelseförloppet efter terrordådet på Drottninggatan 7 april. Utvärderingen är nu överlämnad till regeringen. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Polis, hälso- och sjukvård och brandförsvarets initiala svar till terrorattentatet på Drottninggatan fungerade bra. Men vissa åtgärder krävs för att öka samhällets förmåga att hantera liknande händelser i framtiden, skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap på sin hemsida.

Myndigheten har utvärderat de första insatserna efter dådet på Drottninggatan den 7 april förra året.

"En av de viktigaste slutsatserna är att aktörerna nu behöver vidta gemensamma förberedelser genom planering, utbildning och övning för den här typen av händelser, det behöver ske mellan både offentliga och privata aktörer. Därigenom skapas förutsättningar för samordnade och effektiva insatser", skriver MSB:s överdirektör Nils Svartz i ett pressmeddelande.

Det är framför allt sjukvården och kommunerna som behöver utveckla sina organisationer för att bli bättre förberedda på att hantera ett terrorattentat eller "händelse med pågående dödligt våld".

Bland annat ser myndigheten ett behov av att säkerställa en effektiv larmkedja, förberedelser för längre stopp i kollektivtrafiken och stärka sin förmåga att identifiera och möta aktörsdriven informationspåverkan i samband med en allvarlig händelse, skriver myndigheten i en rapport som överlämnas till regeringen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons