Annons

Ivar Arpi:MSB vägrar säga om du ska hamstra

Oron för coronaviruset gör att många bunkrar mat. Tomma hyllor på City Gross i Bromma.
Oron för coronaviruset gör att många bunkrar mat. Tomma hyllor på City Gross i Bromma. Foto: Pontus Orre /Aftonbladet

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vägrar informera medborgarna om hur de ska hantera Coronakrisen. Det ökar paniken, snarare än minskar den.

Under strecket
Publicerad

Riskkommunikationsstrateg. Vilken fantastisk titel Christina Andersson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har. Man tänker sig att en sådan skulle kunna kommunicera strategiskt om risker. Med anledning av Corona hamstrar folk just nu konserver, medicin och handsprit, med mera. Är det bra eller dåligt?

I torsdagens Studio Ett var det dags för Andersson att leva upp till sin yrkestitel: ”Jag tänker att människor som nu känner ett behov av att förbereda sig, om man nu inte har gjort det tidigare så att säga … Man agerar utifrån den information man får via medier, myndigheter, sociala medier. Och man agerar utifrån den person man är. Om det är rätt eller fel vill jag inte uttala mig om. Människor agerar utifrån det beslutsunderlag de har.”

Fler får nog panik av att det låter som att MSB undanhåller information.

Va? Vad betyder det ens?

Programledarna förstod inte heller. De försökte tappert få riskkommunikationsstrategen att svara på frågan. Hennes egen myndighet, MSB, har gett ut broschyren – "Om krisen eller kriget kommer" – där de uppmanar folk att ha förnödenheter och vatten hemma. Föregångarna på nu nedlagda Krisberedskapsmyndigheten gav ut "Att förbereda sig på det värsta" där de uppmanade oss att ha tillräckligt för att klara en vecka på egen hand.

Så om ni ger ut såna skrifter, undrade Helena Groll, där ni uppmanar svenskar att förbereda sig på en kris, och vi nu har en kris, är det då en bra idé att bunkra upp lite? ”Jag vill inte uttala mig om det är bra. […] Att gå från reflektion till aktiv handling. Det steget är ganska stort. Många saknar det sista incitamentet. Vardagens utmaningar kommer emellan.”

Varför kan hon inte bara svara på frågan? Är det för mycket eller för lite medieträning som är orsaken till att riskkommunikationsstrategen vägrar prata som en normal människa? Det kan inte vara särskilt strategiskt att ge radiolyssnarna andnöd av ren frustration. Fler får nog panik av att det låter som att MSB undanhåller information, snarare än informerar så gott de bara kan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons