Annons

MSB:s brev till samtliga kommuner: Rusta för krig

Sveriges kommuner måste bli bättre rustade för att möta krigshot och andra krisartade situationer. Detta meddelar Myndigheten för samhällsberedskap (MSB) i ett officiellt brev till Sveriges samtliga kommuner.

Under strecket
Publicerad
Foto: Drago Prvulovic/TTBild 1 av 1
Foto: Drago Prvulovic/TTBild 1 av 1
Foto: Drago Prvulovic/TT

Brevet från MSB gick i dagarna ut till säkerhetscheferna i Sveriges samtliga kommuner, med krav på bättre krigsberedskap på kommunal nivå. I dokumentet står bland annat att kommunerna måste bli bättre på ”operativt tempo, beslutsfattande, informationsdelning, kriskommunikation, flexibilitet, robusthet och att hantera hemliga uppgifter".

– Kommunerna är i dag förberedda och väl rustade för fredstida kriser, och det är något som det har varit fokus på i 20 år. Det nya är att man från regeringshåll åter sätter igång ett mer utvecklat samarbete för totalförsvaret, säger Magnus Dyberg-Ek, verksamhetssamordnare vid MSB, till SvD.

Magnus Dyberg-Ek menar att det är ett regeringsbeslut från 2015 som ligger bakom de nya direktiven till kommunerna. Han vill även förtydliga att kommunerna själva har bett om information i frågan om den förändrade säkerhetssituationen och vad den betyder på kommunal nivå.

Annons
Annons

– Det som är nytt är att säkerhetssituationen i vårt närområde har försämrats och att vi därför måste förbereda oss när det gäller krigs- och konflikthot. Denna strategi är inte ny, vi använde den under kalla kriget och kommer nu att stärka samordningen gällande civilförsvaret.

– Vi har skickat ut brevet delvis för att kommunerna vill ha klara direktiv, så att de vet hur de ska agera i en skarp situation, fortsätter Magnus Dyberg-Ek.

Är de svenska kommunerna dåligt rustade för krig?

– Kommunerna följer samhället i stort, vi har haft en fredstida krisberedskap på riksnivå i 20 år och kommunerna är inget undantag, säger Magnus Dyberg-Ek.

Den svenska regeringen lade i september 2016 fram ett nytt förslag om återinförd värnplikt, detta bland annat med hänvisning till den instabila säkerhetssituationen i Sveriges närområde. Samma månad placerades även en mindre stridsgrupp på Gotland, efter att ön i princip stått utan försvar sedan pansarregementet P 18 lades ned år 2005.

På tisdagen kommer regionordföranden på Gotland träffa försvarsminister Peter Hultqvist. Mötet ska enligt uppgift gälla den möjliga uthyrningen av Slite hamn till konsortiet Nord Stream, vars majoritetsägare är ryska Gazprom. Ryssarna vill hyra hamnen för att genomföra den omdebatterade gasledningen Nord Stream 2.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons