Annons

Mueller utfrågas – här är allt du behöver veta

De särskilda utredaren Robert S. Mueller.
De särskilda utredaren Robert S. Mueller. Foto: Carolyn Kaster/AP

I dag riktas strålkastarljuset åter mot den särskilde utredaren Robert S. Mueller. Demokraterna i det amerikanska representanthuset hoppas att tv-kamerorna ska få honom att avslöja hur han ser på Donald Trumps kontakter med Ryssland.

Under strecket
Publicerad

Hillary Clinton.

Foto: Richard Drew / AP Bild 1 av 5

Robert Mueller.

Foto: Carolyn Kaster / AP Bild 2 av 5

William Barr.

Foto: TT / NTB Scanpix Bild 3 av 5

Michael Cohen.

Foto: Craig Ruttle / AP Bild 4 av 5

Donald Trump.

Foto: Alex Brandon / AP Bild 5 av 5

Hillary Clinton.

Foto: Richard Drew / AP Bild 1 av 1

Stenansiktet Mueller, notoriskt känd för att göra allting enligt reglerna, gav inga uttalanden i anslutning till att den så kallade Rysslandsutredningen var klar. I stället fick omvärlden först ta del av innehållet i en sammanfattning skriven av justitieminister William Barr och – efter protester från Demokraterna – i en sekretessmaskerad version av själva rapporten.

Men Rysslandsrapporten gav inte Demokraterna det sprängstoff de hade förväntat sig. Nu hoppas de istället att Mueller kommer att vara mer frispråkig under den direktsända utfrågningen i kongressen.

Här är vad du behöver veta inför den fem timmar långa drabbningen.

Hillary Clinton.
Hillary Clinton. Foto: Richard Drew / AP

Vad har hänt hittills?

Den två år långa utredningen slår fast att det inte finns några tecken på att Trump eller någon i hans kampanj samarbetade med ryssar för att påverka valutgången 2016. Däremot anses det bevisat att Ryssland gjorde försök att gynna Donald Trump framför Hillary Clinton, något som redan tidigare var känt.

Annons
Annons

Robert Mueller.

Foto: Carolyn Kaster / AP Bild 1 av 2

William Barr.

Foto: TT / NTB Scanpix Bild 2 av 2

På en annan avgörande punkt, den om huruvida Trump hade förhindrat rättvisan genom att försöka påverka utredningen, valde Mueller att varken fria eller fälla. Trump tolkade det som att han var fri från misstanke, medan Demokraterna var av motsatt åsikt.

Robert Mueller.
Robert Mueller. Foto: Carolyn Kaster / AP

Vad kan vi förvänta oss?

Inte mycket. Mueller, som har fått ett föreläggande att infinna sig i kongressen och alltså inte är där frivilligt, har själv sagt att hans vittnesmål inte kommer att ta upp något annat än det som står i rapporten.

Han är också känd för sin vana att svara enstavigt – en mardröm för utfrågarna.

Enligt Washington Post kan de ändå ha en möjlighet att lirka ur några fler uppgifter ur Mueller, beroende på hur de ställer frågorna. Till exempel kan han tvingas förklara hur han ser på skillnaden mellan konspiration och det bredare begreppet collusion (sammansvärjning).

William Barr.
William Barr. Foto: TT / NTB Scanpix

Vilka frågor kommer Mueller att få?

Med tanke på Muellers tidigare ovilja att tala fritt förväntas Demokraterna fokusera på detaljer i den 448-sidiga rapporten. Här är några potentiella frågor:

Annons
Annons

Michael Cohen.

Foto: Craig Ruttle / AP Bild 1 av 1
  • Äventyrades USA nationella säkerhet av kontakter mellan Trumps kampanj och Ryssland? Demokraterna poängterar att frågan är viktig även om det inte rörde sig om brott.
  • Anser Mueller att utredningen befriar Trump från misstankarna om en sammansvärjning med Ryssland och att ha försökt påverka utredningen?
  • Borde kongressen ställa Donald Trump inför riksrätt? Vissa demokrater anser att utredningen räcker till för att inleda en sådan process.
  • Varför tvingades Trump till förhör? Robert Mueller har fått viss kritik för att han inte förelagt Trump själv att vittna under utredningens gång.
  • Varför skrev Mueller ett brev till justitieminister Barr i protest mot dennes sammanfattning av utredningen? Brevet, som skapade tumult när det läckte ut, indikerar att Mueller inte tycker att Barr dragit rätt slutsatser.
  • Skulle Mueller ha åtalat Trump om inte justitiedepartementet lagt sig i? Under utredningens gång upplyste departementet under Barr Mueller om att det inte var regeringens "policy" att sittande presidenter åtalades.
Michael Cohen.
Michael Cohen. Foto: Craig Ruttle / AP

Vilka personer kommer att tas upp?

En rad prominenta och mindre prominenta personer figurerar i utredningen.

Donald McGahn. Vita husets tidigare chefsjurist vittnar om att han instruerats av Donald Trump att sparka Robert Mueller, något som Trump själv saknade befogenhet att göra. När saken sedan läckte till pressen ska Trump ha instruerat McGahn att förneka händelsen. Uppgifterna är besvärande för Trump, särskilt i anslutning till anklagelsen om förhindrande av rättvisan.

Annons
Annons

Donald Trump.

Foto: Alex Brandon / AP Bild 1 av 1

Corey Lewandowski. Trumps första kampanjchef vittnar om att han blivit instruerad av Trump att be den dåvarande justitieministern Jeff Sessions att begränsa Rysslandsutredningen till att att enbart omfatta "framtida valpåverkan".

Michael Cohen. Trumps tidigare advokat, som själv fängslats som en konsekvens av Muellers utredning, uppger att Donald Trump fått honom att ljuga om en rad detaljer under kampanjen. Bland annat handlar det om att ha betalat ut mutor till olika kvinnor som Trump ska ha haft affärer med.

Paul Manafort. En annan av Trumps tidigare kampanjchefer, som också han sitter i fängelse i koppling till utredningen.

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Alex Brandon / AP

Kommer Trump att titta?

Att den amerikanske presidenten kommer att följa utfrågningen i direktsändning är det många som tror. Trump är nämligen känd för sin vidlyftiga tv-konsumtion.

Nyfiken på hans reaktion? Håll utkik på Twitter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons