Annons

Muf: Borgerligheten sitter i knät på friskoleföretagen

Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa är kritisk mot friskoleföretag som fuskar med undervisningstiden.
Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa är kritisk mot friskoleföretag som fuskar med undervisningstiden. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Förstatliga dåliga friskolor och tillåt inte fusk med undervisningstiden. När januariavtalet fyller ett år är det inte Socialdemokraterna – utan Moderata ungdomsförbundet som starkast driver opinion mot Sveriges marknadsliberala skolsystem.

Under strecket
Publicerad

Benjamin Dousa kräver nu att regeringen drar in skolpengen för friskolor som minskar undervisningstiden.

Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet/TTBild 1 av 2

Anna Ekström, skolminister.

Foto: Lars PehrsonBild 2 av 2

”Med tanke på att du skriver under som ansvarig minister – hur lirar det med punkt 9 i januariavtalet?”. Efter att Anna Ekström hade skrivit en debattartikel om vinstintresset i skolan, var C-ledaren Annie Lööf snabb på att offentligt tillrättavisa utbildningsministern på Twitter i höstas.

Den 11 januari är det ett år sedan januariavtalet slöts mellan S, MP, C och L. Socialdemokraterna har i det tecknat in regeringsmakten, bland annat mot löftet att inte driva eller arbeta vidare med förslag om vare sig vinstförbud, eller vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden. Och Annie Lööf har visat sig vara bokstavstroende.

– Det är tufft... I själ och hjärta är jag övertygad om att vinstintresset leder fel i skolan, sa Anna Ekström till SvD i en tillbakablick på året i december.

Om samarbetet mellan S, MP, C och L sägs ofta att det har vänt upp och ner på svensk politik. De tydliga höger- och vänsterblocken har för tillfället luckrats upp, och nya grupperingar tar form. Med ett år av dåliga opinionssiffror för S har de interna kraven på en tydligare S-politik vuxit sig starka. Men fränast kritik mot dagens skolsystem kommer från ett oväntat politiskt håll.

Annons
Annons

Benjamin Dousa kräver nu att regeringen drar in skolpengen för friskolor som minskar undervisningstiden.

Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet/TTBild 1 av 1

– Regeringen borde lägga skarpa propositioner om undervisningstiden. Det ska inte gå att halvera den och behålla samma skolpeng. Det är en tydlig del som inte är med i januariavtalet, säger Muf-ordföranden Benjamin Dousa.

Lärarnas riksförbund har gjort en undersökning som visar att undervisningstiden för en gymnasiekurs på 100 poäng kan variera mellan 50 och 110 undervisningstimmar.

– Och ändå kan man behålla hela skolpengen, det är helt orimligt, säger Benjamin Dousa.

Han tar som exempel friskolekoncerner som Jensen gymnasium och Kunskapsskolan.

– De har inte byggt upp sin undervisning i linje med evidensbaserade forskningsmetoder. Och gymnasieeleverna på Jensen går antingen förmiddagar eller eftermiddagar, det är inte heldagar som på i princip alla andra gymnasieskolor i Sverige, säger han.

Benjamin Dousa kräver nu att regeringen drar in skolpengen för friskolor som minskar undervisningstiden.
Benjamin Dousa kräver nu att regeringen drar in skolpengen för friskolor som minskar undervisningstiden. Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet/TT

Moderata ungdomsförbundet vill också se en tillståndsprövning av friskolors pedagogiska inriktning med kravet att den ska grunda sig på evidensbaserad forskning, att dåliga friskolor ska förstatligas eller upphandlas, och en resultatbaserad skolpeng.

– Hade jag varit utbildningsminister hade de här koncernerna som drar ner på undervisningstid för att tjäna pengar på skolpengen antingen behövt förändra sig, eller helt gå under, säger Benjamin Dousa.

Annons
Annons

Men kritiken riktas också mot moderpartiet Moderaterna som inte delar Dousas problembeskrivning.

– Moderaterna och borgerligheten har suttit i knät på friskoleföretagen. Och värnat deras aktieägare snarare än elever, föräldrar och skattebetalare, säger han.

Hur kommer det sig att du som borgerlig politiker avviker så pass mycket i den här frågan?

– Jag är den främsta försvararen av fritt skolval. Men många är fast i gamla ideologiska skygglappar från 90-talet. Man var så stolt över landvinningarna man gjorde då, och har inte kunnat se bristerna och alla avarter som uppstått i systemet.

Muf-ordföranden vill att skolmarknaden städas upp.

– Friskolor som Maria Elementar eller Engelska skolan som verkligen är evidensbaserad och garanterar ordning och reda, riskerar att helt förbjudas i fall hela systemet kantrar och faller över, säger Benjamin Dousa.

Frågan om skolpolitiken är ett rött skynke i arbetarrörelsen. LO:s vice ordförande Therese Guovelin beskriver situationen som ”oerhört problematisk”.

– Att vi inte ser över de närmast obegränsade möjligheterna att ta ut vinst, och den löst reglerade skolvalsmöjligheten som gör att skolor kan välja bort elever i praktiken, gör att segregationen kommer att fortsätta att öka, säger hon.

En problematiserande debatt är välkommen även om den kommer från Moderata ungdomsförbundet, enligt Therese Gouvelin.

– Men jag vill ha tydligare uttalanden från socialdemokratiska skolpolitiker på olika nivåer, säger hon.

LO:s vice ordförande tycker att januariavtalet innehåller bra skolpolitik, men att skrivningarna om vinstintresse skjuter frågan om en jämlik skola på framtiden.

Annons
Annons

Anna Ekström, skolminister.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

– Det är positivt att avtalet slår fast att man ska ge stöd tidigare när det gäller svenska, och att läsa-skriva-räkna-garantin ska genomföras bland annat. Hade det förstärkts med att man ser över till exempel det fria skolvalet hade det gått snabbare att öka integrationen i skolan, säger Therese Gouvelin.

I en skriftlig intervju svarar utbildningsminister Anna Ekström på kritiken.

”Marknadsstyrningen av skolan som jag vill bryta så mycket är mer än bara vinstjakt. Det handlar om etablering av friskolor och om urval och antagning till skolor. Här har jag gott hopp om att kunna ta fram förslag som stärker jämlikheten, och som kan godkännas av riksdagen”, skriver Anna Ekström.

Anna Ekström, skolminister.
Anna Ekström, skolminister. Foto: Lars Pehrson

Hur ser du på att den som tydligaste driver opinion mot dagens skolsystem är Muf-ordföranden Benjamin Dousa?

”De skarpaste kritikerna mot dagens skolsystem är facken och forskarna. Jag kämpar hårt för att många av deras förslag ska kunna bli lagstiftning. Det behövs, inte minst eftersom Moderaterna gång på gång säger nej till alla förslag för att stärka jämlikheten i skolan och begränsa marknadskrafterna”.

Går det att lita på S när partiet förra mandatperioden bildade regering med löftet att begränsa vinsterna i välfärden och skolan, och denna mandatperiod har gjort det motsatta löftet till garant för att regera?

”Ja, självklart. Den socialdemokratiskt ledda regeringen la förra mandatperioden fram ett skarpt förslag i Sveriges riksdag om att begränsa vinsterna i välfärden – ett förslag som röstades ned av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna. Så ser den parlamentariska verkligheten ut. Med 28 procent av rösterna kan man inte vinna allt, men med Januariavtalet kan vi få majoritet för stärkta resurser till skolan och för andra förslag än vinstbegränsningar.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons