Annons

”Muf prioriterar invandring före välfärden”

Tobias Andersson och Thomas Lybeck.
Tobias Andersson och Thomas Lybeck. Foto: Pressbild

Moderata ungdomsförbundet vill ha fri invandring – men det går inte att förena med en välfärdsstat. Vi är inte villiga att offra den svenska välfärden och det svenska samhället utifrån liberala önskedrömmar, skriver Tobias Andersson och Thomas Lybeck, Ungsvenskarna.

Under strecket
Publicerad

DEBATT | INVANDRINGSPOLITIK

Nu i helgen äger Ungsvenskarnas förbundskonvent rum, och medlemmar från hela landet samlas för att diskutera och utveckla förbundets politik. På dagordningen återfinns aktuella sakpolitiska frågor kring återvandring, bejakandet av svensk kultur, åtgärder mot hedersvåld och Public Service. Detta är frågor som fram tills nyligen hade en tydlig SD-stämpel, men som nu blivit aktuella för de flesta partier och politiker.

Idag pratar nästan samtliga partier om behovet av en kontrollerad migration och vikten av att inte ta emot fler än vad samhället klarar av, även om det här råder delade meningar om kapaciteten. Fler vågar yttra tidigare obekväm fakta kring den utbredda kriminaliteten inom vissa invandrargrupper, samtidigt som forna allianspartier efter sin regeringsroll nu har vågat skärpa sin kriminalpolitik. Idag diskuterar man att knyta vissa rättigheter till medborgarskapet istället för att likt regeringen Reinfeldt prioritera illegala migranter genom bland annat gratis sjukvård och tandvård. Ungsvenskarna välkomnar denna samhällsutveckling och är stolta över den betydelse Sverigedemokraterna har haft för dessa positionsförflyttningar inom övriga partier.

Annons
Annons

Med det sagt finner vi det både anmärkningsvärt och sorgligt att Muf tycks stå och trampa vatten istället för att likt sitt moderparti anpassa sin migrationspolitik efter verkligheten. Senast förra helgen klubbades beslutet om att Muf även fortsatt ska verka för fri invandring till Sverige.

Att Muf i valrörelsen 2014 liknade Fredrik Reinfeldt i både argument och retorik var naturligt. Samtliga företrädare jag då debatterade mot höll sig till manuset om att arbetslinjen var frälsningen och att invandring var en gudagåva som endast satan själv kunde ifrågasätta. Svenskarna skulle öppna sina hjärtan och all rationell oro viftades bort som främlingsfientlighet. Att ens yttra sig om volymer var att springa SD:s ärenden.

Muf gick då i täten för den nu sedan länge fördömda, och generellt sett övergivna, migrationspolitiken som karaktäriserade regeringen Reinfeldt. Sedan dess är deras moderparti förmodligen det parti som genomfört den största positionsförflyttningen på området. Men trots skärpt retorik utåt har Muf i sak inte övergett frågan om fri invandring. En naiv vision som tidigare var utbredd och som skapade de stora samhällsproblem vi ser i Sverige idag sett till kriminalitet, segregation och välfärdsunderskott.

Givet just problematiken för välfärden så delar Ungsvenskarna självklart Muf:s analys om att det inte går att förena fri invandring med en välfärdsstat. Skiljelinjen är att vi i det valet väljer välfärden och Muf väljer den fria invandringen, även om de önskar att den vore mindre kostsam än idag.

Annons
Annons

Att luta sig tillbaka mot en liberal ideologi om fri invandring med en idé om att denna inte ska belasta det offentliga ekonomiskt är dessvärre som bäst dogmatiskt, och som sämst rent av verklighetsfrånvänt. Vad hade hänt med alla de migranter som idag lever försörjda av staten, om de fick stanna men utan medel? Hade de magiskt börjat försörja sig själva? Två relevanta frågor som inte ens tar den framtida fria invandringen i beaktande. Vi ställer oss tveksamma till denna analys och är inte villiga att villkora den svenska välfärden och det svenska samhället utifrån liberala önskedrömmar.

När realiteten är att Miljöpartiet och Socialdemokraterna bedriver en mer restriktiv, balanserad och hållbar migrationspolitik än vad Muf förespråkar finns det anledning att reagera. Detta torde rimligtvis få konservativa Muf:are att fundera över var de hamnat, och hur länge de ska stanna.

Tobias Andersson
nationell talesperson för Ungsvenskarna och riksdagsledamot (SD)
Thomas Lybeck
migrationspolitisk talesperson för Ungsvenskarna

DEBATT: Ni ökar invandringen – men vem ska betala?aftonbladet.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons