Annons

Mursi begravd i Kairo – dog av hjärtattack

Muhammad Mursi får sin dom efter en av de rättegångar där han stod åtalad. Bilden togs i juni 2016. Arkivbild.
Muhammad Mursi får sin dom efter en av de rättegångar där han stod åtalad. Bilden togs i juni 2016. Arkivbild. Foto: Amr Nabil/AP/TT

Muhammad Mursi har begravts i tysthet i Kairo.

Egyptens tidigare president avled av en hjärtattack på måndagen efter sex år i fängelse – och FN vill se en oberoende utredning av dödsfallet.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

– Alla plötsliga dödsfall av fängslade måste följas av snabb, opartisk, grundlig och transparent utredning som utförs av ett oberoende organ för att klargöra dödsorsaken, säger Rupert Colville, talesperson för FN:s människorättsorgan OHCHR.

Den 67-årige Mursi kollapsade och tappade medvetandet i samband med ett domstolsframträdande, uppger statlig egyptisk tv med hänvisning till en sjukhuskälla.

– Han talade inför domaren i 20 minuter och blev sedan väldigt upprörd och svimmade. Han fördes snabbt till sjukhus där han senare avled, säger en källa inom rättsväsendet till AFP.

Enligt myndigheterna visade en medicinsk undersökning inte på några tydliga eller nya skador på hans kropp.

Mursi led även av en godartad tumör som han fick behandling för, uppger det egyptiska rättsväsendet. Det finns dock rapporter om att expresidenten ska ha torterats och nekats vård för sina många hälsobesvär i fängelset. I ett uttalande kallar Human rights watch Mursis död "förutsägbar" på grund av att regeringen inte gett honom adekvat sjukvård. Enligt en rapport av en brittisk expertpanel från i fjol satt han isolerad 23 av dygnets 24 timmar.

Annons
Annons

Också flera människorättsgrupper kräver en oberoende utredning av dödsfallet.

Regeringen har fortfarande inte kommenterat hans död, och lokala medier rapporterar begränsat.

Men i Istanbul i Turkiet, ett av de länder som stödde Mursi, samlades tusentals människor i en moské för att be för honom.

Mursi tillhörde Muslimska brödraskapet och blev Egyptens första demokratiskt valda president 2012, detta sedan den mångårige diktatorn Hosni Mubarak avsatts som en följd av den arabiska vårens omfattande folkuppror.

Det blev dock en kort tid vid makten. Sommaren därpå avsattes Mursi av militären efter omfattande protester.

Under landets nye ledare Abd al-Fattah al-Sisi, som var försvarsminister i Mursis regering, har expresidenten och många anhängare till Muslimska Brödraskapet dömts. Tusentals har fängslats och många har fått dödsstraff.

2015 dömdes även Mursi till döden, men domen drogs tillbaka. Mursi avtjänade vid sin död ett långt fängelsestraff för flera andra domar, bland annat för spioneri och kopplingar till dödandet av demonstranter 2012. Han hade suttit fängslad i nästan sex år när han avled.

Muslimska brödraskapet ville att tusentals människor skulle dyka upp till begravningen, som många trodde skulle ske i hemprovinsen Sharqiyya. I stället begravdes han i Kairo och enligt en av hans advokater, Abd al-Moneim Abd al-Maksoud, närvarade cirka tio familjemedlemmar och nära medarbetare till Mursi.

En AFP-jornalist såg en handfull deltagare följda av poliser gå in på begravningsplatsen i östra Kairo men inga journalister släpptes in. Begravningsplatsen ligger i samma område där säkerhetsstyrkor enligt människorättsgrupper i augusti 2013 dödade över 800 människor som demonstrerade på Rabaa-torget för att få Mursi återinsatt.

Efter reklamen visas:
Egyptens ex-president Muhammad Mursi död
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons