Annons

Museichef med internationella ambitioner prisas

Pontus Ljungberg, arkitekt och konstnär.
Pontus Ljungberg, arkitekt och konstnär. Foto: Privat

Museichefen Pontus Ljungberg får stiftelsen Sällskapet renässans för humanioras kulturpris på 50 000 kronor för sin fleråriga kamp för att transformera Ljungbergmuseet från ett personmuseum till en kulturell mötesplats på internationell nivå.

Under strecket
Publicerad

Ljungbergmuseet i småländska Ljungby.

Foto: Ljungbergmuseet

Pontus Ljungberg blev förvånad men glad när fick beskedet strax före jul.

– Det känns roligt att bli uppmärksammad i mörkaste Småland. Jag får nog ta och bjuda personalen på champagne medan vi håller på att sätta upp den nya utställningen.

Just nu jobbar Ljungbergmuseet i Ljungby med ett av de internationella samarbeten som man har blivit uppmärksammad för: ”Nature – home & workplace”, en utställning med modern konst av konstnärer från Danmark, Sverige, Finland, Island och Grönland.

Men museet har inte alltid varit internationellt erkänt, utan började som ett litet personmuseum tillägnat Pontus Ljungbergs föräldrar – Sven Ljungberg och Ann Margret Dahlquist-Ljungberg – och deras konstärliga gärningar. Byggnaden ritades av Pontus Ljungberg, som är såväl arkitekt som konstnär, och byggdes i etapper 1990 och 2002. Det var inte förrän 2007, då Sven Ljungberg kom på andra plats i danska Det nationalhistoriske museums porträtt-tävling ”Portrait now” som museet tog sina första kontakter med den internationella konstvärlden.

Annons
Annons

Ljungbergmuseet i småländska Ljungby.

Foto: Ljungbergmuseet

– Det var tänkt att utställningen skulle gå på turné från Danmark till Gripsholms slott. Vi skickade ett mejl till Det nationalhistoriske museum och uttryckte önskemål om att få visa utställningen. Efter en tid fick vi ett mejl som berättade att Gripsholm hade drabbats av mattbaggar och boklöss, inget fick komma in eller ut, och med en fråga om vi ville ta över! Det är klart att vi ville ta över Nationalmuseums uppdrag.

Nationalmuseum förvaltar Statens porträttsamling på Gripsholms slott.

Detta blev början på ett långt samarbete och i dag visar museet regelbundet utställningar från Det nationalhistoriske museum, Johannes Larsen-museet och Bornholms konstmuseum. Ljungbergsmuseet har även blivit officiellt bildmuseum för Kronobergs län och jobbar just nu med en digital satsning kallad ”Art smart”, där museets konstpedagog via Skype kan projiceras i länets låg- och mellanstadieelevers klassrum.

Pontus Ljungberg är extra glad över uppmärksamheten som kulturpriset från Sällskapet renässans för humaniora kan ge, eftersom han upplever att hans verksamhet, trots framgångar, inte verkar noteras i Stockholm.

– Vi är till exempel mycket förundrade över varför Kulturrådet tycks motarbeta oss. Alla våra ansökningar har fått avslag de ­senaste 15 åren, trots att de var nere senast för ett och ett halvt år sedan och prisade vårt arbete.

Ljungbergmuseet i småländska Ljungby.
Ljungbergmuseet i småländska Ljungby. Foto: Ljungbergmuseet
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons