Annons

Chefen svarar: ”Handlar inte om partipolitik”

Utställningen ”100% kamp – Sveriges historia” har orsakat debatt i såväl SvD som i Axess Magasin.
Utställningen ”100% kamp – Sveriges historia” har orsakat debatt i såväl SvD som i Axess Magasin. Foto: Ola Myrin/Statens historiska museer

Museichefen svarar Ola Wong och vill ge fler perspektiv på rättighetskamper i utställningen "100% kamp – Sveriges historia", även sådana som saknar politisk partifärg. Det skriver Historiska museets Katherine Hauptman i ett svar på Ola Wongs kritiska artikel.

Under strecket
Publicerad

Utställningens ingång är tapetserad med bilder på demonstrationer från olika tider och platser i Sverige. Majoriteten av bilderna kommer från Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek.

Foto: Ola Myrin, Statens historiska museerBild 1 av 1

När historia tar plats i samhällsdebatter får frågorna om hur och av vem det förflutna skildras förnyad aktualitet. Därför är det välkommet och bra att vår verksamhet diskuteras öppet, brett och passionerat, senast av journalisterna Ola Wong i SvD den 7 juni och Gunilla Kindstrand i Axess Magasin nr 5, 2018.

Utställningen ”100% kamp – Sveriges historia” visas just nu på Historiska museet i Stockholm. Det är en välbesökt vandringsutställning som sedan 2016 har visats på Regionmuseet Kristianstad, Västmanlands museum och Sundsvalls museum och som är producerad i samarbete mellan många olika organisationer, museer, forskare och aktivister. Inte minst är den baserad på ett stort källmaterial ur arkivsamlingar, bland annat från Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek.

Varje museum har valt att lägga till någon lokal del. I Västerås var det fokus på arbetaren och pionjären Erik Thorsell som drev kampen för homosexuellas rättigheter på 1930-talet och på kampen för kvinnors rösträtt. I Sundsvall var händelserna kring Ådalen 1931 en viktig del i utställningen. På Historiska museet har vi förstärkt perspektiven om rätten till språk, rätten att utöva tro, samt kampen för röst- och asylrätt. På Arbetets museum i Norrköping, där utställningen visas efter Stockholm, kommer säkerligen ytterligare nya delar att läggas till.

Annons
Annons

Utställningens ingång är tapetserad med bilder på demonstrationer från olika tider och platser i Sverige. Majoriteten av bilderna kommer från Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek.

Foto: Ola Myrin, Statens historiska museerBild 1 av 1

En av museernas viktigaste uppgifter är att gestalta och skildra källbaserade historier för en bredare allmänhet. Historiska museets verksamhet baseras på professionell ämneskompetens som även innefattar förmågan att förmedla olika synsätt, att lyfta ny forskning och tidigare okända berättelser. Vi strävar efter att erbjuda många olika utställningar som skildrar alla tidsåldrar och ur flera perspektiv. I dag finns ett tiotal utställningar på Historiska museet där du möter unika föremål ur samlingarna. Vi har också internationella samarbeten, just nu kring två vikingautställningar som turnerar världen runt.

Utställningens ingång är tapetserad med bilder på demonstrationer från olika tider och platser i Sverige. Majoriteten av bilderna kommer från Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek.
Utställningens ingång är tapetserad med bilder på demonstrationer från olika tider och platser i Sverige. Majoriteten av bilderna kommer från Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Foto: Ola Myrin, Statens historiska museer

Det är många ingångar till historia vi erbjuder samtidigt. I ”100% kamp – Sveriges historia” finns flera berättelser som kompletterar vår basutställning som heter ”Sveriges historia”. Här lyfts rättighetskamper som inte alltid syns i organisationshistoriskt perspektiv, men som tydliggör att historia visar att samhället kan förändras och att människor har kämpat för sina rättigheter.

”100% Kamp – Sveriges historia” ger perspektiv, liksom den berättar om ett Sverige där människor aktivt deltar i sin samtid för att forma framtiden.

Det är intressant att utställningen väcker frågor om identitet, klass, arbetar- och organisationsperspektiv när den nu har landat i Stockholm. Klassperspektivet är inkluderat, även om utställningen tar upp många kamper utifrån ett rättighetsperspektiv oavsett politisk partifärg. Till exempel illustreras hembiträdens demonstration för reglerad arbetstid. En sektion lyfter rätten till personlig assistent, vilket är en fråga på liv och död för många. Det är ett tema som också väcker diskussioner om villkoren för dem som arbetar inom vård och omsorg. Utställningen handlar om människors rättigheter och inte om partipolitik. En skildring av de modiga människor som genom sina handlingar förändrat samhället och gett oss ett mer demokratiskt Sverige – rättigheter som, för de flesta av oss, är helt självklara i dag. Det är till exempel inte ens hundra år sedan riksdagen beslutade att kvinnor ska ha samma rätt att rösta som män. ”100% Kamp – Sveriges historia” ger perspektiv, liksom den berättar om ett Sverige där människor aktivt deltar i sin samtid för att forma framtiden.

Katherine Hauptman

Katherine Hauptman är museichef på Historiska museet

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons