Annons

Museum tar bort McDonalds-Jesus efter protest

Konstverket "McJesus" av den finländske skulptören Jani Leinonen plockas bort från en utställning på Haifas konstmuseum.
Konstverket "McJesus" av den finländske skulptören Jani Leinonen plockas bort från en utställning på Haifas konstmuseum. Foto: Oded Balilty/AP/TT
Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

En skulptur som föreställer den kända snabbmatsclownen Ronald McDonald hängande på ett kors har rört upp starka känslor i Israel. Skulpturen "McJesus", som uppenbart anspelar på Jesus korsfästelse, är en del av en utställning om konsumtion och religion på Haifas konstmuseum. I samma utställning ingår även ett verk som porträtterar jungfru Maria och Jesus som dockorna Barbie och Ken.

Efter högljudda protester från den kristna minoriteten i landet, som anser att konstverket är "vanhelgande", väljer museet nu att ta bort "McJesus" från utställningen. Bland annat skadades tre poliser i staden när ett dussin personer försökte ta sig in i museibyggnaden med våld, enligt israelisk polis.

Bakom "McJesus" står den finländske konstnären Jani Leinonen som tidigare krävt att skulpturen ska plockas ned från museet, eftersom han vill bojkotta Israel i solidaritet med palestinierna.

Verket kommer nu att skickas tillbaka det till det museum i Finland som lånat ut det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons