Annons

Musk: Teslas pengar räcker bara i 10 månader

Teslas grundare och vd, Elon Musk.
Teslas grundare och vd, Elon Musk. Foto: Natan Dvir/TT

Elon Musk fick se Teslas aktie rasa i fredagshandeln sedan amerikanska myndigheter konstaterat att elbiltillverkarens autopilotsystem var på vid en fatalkrasch av en Teslas model 3 tidigare i år. Samtidigt läckte ett internt mejl där Tesla-anställda uppmanas att spara kostnader vilket utökade kursraset.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Pengarna räcker mindre än ett år. I torsdags gick det ut ett internt mejl där Teslas grundare och vd, Elon Musk, varnade för att den senaste kapitalinjektionen på motsvarande 20 miljarder kronor skulle räcka för att hålla verksamheten igång enbart i tio månader, ifall kostnadsnivån förblir lika hög som under årets första kvartal. Det rapporterade bland annat CNBC som tagit del av mejlet och publicerade det i fredags. Vd:n kräver nu att de anställda ska ta till ”stenhårda” åtgärder för att dra ned på kostnaderna. Elon Musk lovar även att själv ta till extrema åtgärder för att hålla nere kostnaderna, och varje utgift kommer granskas och godkännas av bolagets finanschef enligt mejlet.

”Det är viktigt att vara medveten om att vi förlorat 700 miljoner dollar (7 miljarder kronor, reds anm) i första kvartalet vilket är mer än 200 miljoner dollar (2 miljarder kronor per månad, reds anm)”, skriver Musk.

Teslas aktie var redan ned i fredagshandeln när uppgifterna om Teslas pressade ekonomiska situation avslöjades. Tidigare under fredagen hade amerikanska myndigheter presenterat sin preliminära rapport om olyckan i Florida i mars, där en förare i Tesla model 3 dog efter att ha kört in i en lastbil. Det automatiserade körsystemet (ADAS) i Teslan var i bruk vid tidpunkten för kraschen men reagerade inte enligt National Transportation Safety Boards preliminära rapport. Olyckan i mars var den tredje kända där federala utredare kunde konstatera att autopiloten varit påkopplad.

– Mjukvara till autopiloten har mycket höga marginaler vilket gör systemet kritiskt för Teslas mål när det gäller bolagets totala lönsamhet, säger Edward Niedermeyer som arbetar med en bok om Tesla till CNBC.

De senaste veckorna har Elon Musk upprepat att bolaget ska ta upp konkurrensen med självkörande bilar – inte bara med andra elbilstillverkare utan också med självkörande taxi och därmed utmana både Uber och Lyft. Teslas aktie slutade ordentligt ned med drygt 7 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons