Annons

Mutexpert kritiserar ministerns kompisvärvning

Var tredje ledamot i framtidsminister Kristina Perssons (S) arbetsgrupper arbetar också för den tankesmedja som ministern själv grundat och varit ordförande för. Det visar SvD Näringslivs kartläggning.

Under strecket
Publicerad

Framtidsminister Kristina Persson (S) och Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Kenny BengtssonBild 1 av 1

Framtidsminister Kristina Persson (S) och Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Kenny BengtssonBild 1 av 1
Framtidsminister Kristina Persson (S) och Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor.
Framtidsminister Kristina Persson (S) och Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor. Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Kenny Bengtsson

SvD avslöjade på onsdagen att framtidsminister Kristina Persson (S) har tillsatt personer från den tankesmedja hon själv grundat och varit ordförande för till arbetsgrupper under regeringen. Det handlar bland annat om tankesmedjans vd, Johan Hassel. Den här typen av rekryteringar kan klassas som ett så kallat delikatessjäv, enligt professor Folke Johansson vid Göteborgs universitet.

Men det stannar inte där. SvD Näringslivs kartläggning visar nu att Kristina Persson också anlitat ett stort antal andra personer som arbetar för tankesmedjan, bland annat med att skriva rapporter. När ministerns analysgrupper nyligen lämnade över sina slutrapporter i ett projekt kallat "Uppdrag framtid" hade 10 av 32 ledamöter kopplingar till Kristina Perssons tankesmedja Global utmaning.

Annons
Annons

– Det är anmärkningsvärt om man har valt ut en större grupp från en specifik organisation som ministern har en stark koppling till, säger Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor.

Hon menar att bara misstanken om att en minister premierar en viss verksamhet eller vissa personer är allvarlig.

– En minister ska alltid utifrån det förtroende som förvaltas se till att man är transparent och att man tydligt dokumenterar de val som har gjorts, säger Helena Sundén.

När SvD tittade på tillsättningen av ledamöter visade det sig saknas underlag kring rekryteringen och ministern vägrade svara på SvD:s frågor om hur den gått till. Helena Sundén är kritisk till bristen på transparens.

– Det är förstås vissa frågor som arbetsgrupperna tittar på och en viss grupp människor som arbetar med dem, men då är det än viktigare att ha en tydlig dokumentation kring hur urvalet har skett, säger hon och tillägger:

– För att undvika alla misstankar om vänskapskorruption gäller det att vara transparent, säger Helena Sundén.

**Ledamöterna i ministerns **tre arbetsgrupper har tittat på frågor kring framtidens arbetsmarknad, klimatfrågan och FN:s utvecklingsmål till år 2030. Alla tre grupper, Arbetet i framtiden, Global samverkan och Grön omställning och konkurrenskraft, har nu avslutat sina uppdrag. Däremot startade nyligen Delegationen för agenda 2030 sitt arbete. Delegationen presenterades av biståndsminister Isabella Lövin, civilminister Ardalan Shekarabi och framtidsminister Kristina Persson. Delegationen ska ta fram en handlingsplan för hur Sverige ska nå upp till FN:s utvecklingsmål. Bland ledamöterna finns Johan Hassel, vd för Global utmaning.

– Att motverka korruption är en del i Agenda 2030:s uppdrag. Då måste man föregå med gott exempel, säger Helena Sundén.

SvD har återigen sökt framtidsminister Kristina Persson, men hon avböjer en intervju. I stället svarar hon via mejl:

"De rekryteringar som genomförts till de numera avslutade analysgrupperna har grundats på kompetens, erfarenheter och expertkunskaper för att kunna genomföra uppdraget. Alla ledamöter, förutom ordförandena, har ställt upp och arbetat ideellt. Min roll som framtidsminister i regeringen förutsätter att jag har ett brett kontaktnät och att jag kan knyta till mig kompetenta personer".

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons