Annons

Mutmisstankarna mot Ericsson – på 3 minuter

Ericssons vd Börje Ekholm i mitten. Arkivbild.
Ericssons vd Börje Ekholm i mitten. Arkivbild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ericsson tangerar ett svenskt rekord med uppgörelsen med amerikanska myndigheter – nu avsätter man 12 miljarder kronor och vinstvarnar. SvD har under lång tid granskat telekombolagets förehavanden.

Under strecket
Publicerad

Vad är det som har hänt?

Mutor, kickbacks, sparkade visselblåsare och en osund affärskultur - listan över missförhållanden i Ericsson kan göras lång, vilket SvD tidigare har rapporterat. Till skillnad mot den uppmärksammade muthärvan i Telia, är inte korruptionsproblemen i Ericsson begränsade till en enskild händelse eller land. Det har varit svårt för Ericsson att få chefer och anställda att följa bolagets uppförandekod till punkt och pricka. Inte bara genom åren, till och med i decennier. Samtidigt har man avfärdat flera visselblåsare genom åren och sett mellan fingrarna när höga chefer fått klagomål. Det har SvD tidigare avslöjat i flera artiklar.

Redan 2013 inledde det amerikanska justitiedepartementet (DOJ), den amerikanska finansinspektionen (SEC) en granskning av Ericsson.
Och under onsdagskvällen blev det klart att Ericsson går med på en uppgörelse och ska betala 12 miljarder kronor för att slippa fortsatt process i domstol. Det här beloppet var detsamma som även Telia skulle betalt initialt. Men man lyckades förhandla ned förlikningsbeloppet till 8 miljarder efter ett år. Det är inte osannolikt att även Ericsson kommer undan med en billigare peng.

Annons
Annons

Varför måste Ericsson betala böter i USA?

Anledningen till att Ericsson måste betala böter till USA trots att missförhållandena varit på andra håll i världen hade att göra med den amerikanska lagen Foreign Corrupt Practices Act. Den ger det amerikanska justitiedepartementet och den amerikanska finansinspektionen långtgående jurisdiktion vid eventuella mutbrott. Till skillnad mot Telia så är dessutom Ericsson direkt börsnoterat på den amerikanska börsen vilket ökar de amerikanska myndigheternas direkta inflytande då telekombolaget förbundit sig att följa de detaljerade villkor och krav som följer med en amerikansk notering.

Var har brotten avslöjats?

Enligt pressmeddelandet så är det i sex länder som det avslöjats brott mot Ericssons uppförande kod. Det är i huvudsak fokus på i Sydostasien med Kina, Indonesien, Vietnam men även Mellanösternländerna Saudiarabien, Kuwait och östafrikanska Djibouti som tas upp.

Att just Sydostasien är en avgörande del i uppgörelsen kommer inte som någon överraskning. SvD:s granskning visar att det är just där som de de största missförhållandena varit under flera år med den viktiga Kina marknaden som centrum. Under en tidigare vice vd för Ericsson så frodades en kultur där mutor var acceptabelt liksom att ta emot ersättningar från leverantörer.

SvD:s tidigare avslöjanden visar att tidigare Ericssonanställda haft egna bolag som pekats ut som motparter till Ericsson i regionen. Flera bolag har även funnits listade i skatteparadis härvan Panama Papers. När visselblåsare har försökt att slå larm till högsta ledningen i Stockholm så har misstankarna snabbt avfärdats och visselblåsare förflyttats därmed kunde kulturen och brotten mot Ericssons uppförandekod fortsätta under många år visar SvD:s tidigare granskning.

Är 12 miljarder satt i sten eller kan summan justeras?

Den kan absolut justeras i förhandlingar. Missförhållandena i Ericsson, enligt SvD:s granskning, har pågått under så många år, i så många länder och under så många olika vd:ar vilket gör att 12 miljarder kronor skulle kunna ses som en relativt billig nota.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons