Annons

Myanmar släcker internet i orolig region

En myanmarisk polis i Rakhine. Bilden har ingen koppling till artikeln. Arkivbild.
En myanmarisk polis i Rakhine. Bilden har ingen koppling till artikeln. Arkivbild. Foto: Min Kyi Thein/AP/TT

Myndigheterna i Myanmar (tidigare Burma) har beordrat telekombolag att tillfälligt stänga av internettjänster i nio samhällen i delstaterna Rakhine och Chin, enligt Telenor Group som är ett av de berörda bolagen.

Under strecket
TT
Publicerad

Telenor Group uppger att transport- och kommunikationsdepartementet hänvisar till ordningsstörningar och att internet används till att "koordinera olagliga aktiviteter". Ordern ska ha trätt i kraft sent på fredagskvällen.

En talesperson för departementet har avstått från att kommentera frågan till Reuters.

Världens blickar riktades mot Rakhine när omkring 730 000 personer ur den muslimska minoritetsgruppen rohingya flydde delstaten till Bangladesh under en militäroffensiv hösten 2017, som inleddes som ett svar på väpnade attacker av den militanta rohingyagruppen Arsa mot polisstationer.

En månad efter händelserna i augusti beskrev FN:s höge kommissionär för mänskliga rättigheter behandlingen av rohingyer som ett tydligt exempel på etnisk rensning.

På senare tid har civila hamnat i kläm i strider mellan militären och milisen Arakam, som rekryterar ur Rakhines etniskt buddistiska befolkning.

Tiotusentals människor har enligt FN tvingats lämna sina hem på grund av oroligheterna sedan november i fjol.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons