Annons

Mycket pengar att tjäna för klimatsmarta

Det finns mycket pengar att tjäna för den som bidrar till finanssektorns klimatomställning – men det krävs att kunderna agerar. Det är budskapet i en ny bok, skriven av finansveteranen Sasja Beslik och hans kollega Karim Sayyad.

– Vi behöver flytta väldigt mycket privat kapital till hållbara bolag för att få ett hållbart samhälle i framtiden, säger Karim Sayyad.

Under strecket
Publicerad

Sasja Beslik, närmast i bild, och Karim Sayyed har skrivit boken Guld och gröna skogar.

Foto: Lars Pehrson

Sasja Beslik, närmast i bild, och Karim Sayyed har skrivit boken Guld och gröna skogar.

Foto: Lars Pehrson
Sasja Beslik, närmast i bild, och Karim Sayyed har skrivit boken Guld och gröna skogar.
Sasja Beslik, närmast i bild, och Karim Sayyed har skrivit boken Guld och gröna skogar. Foto: Lars Pehrson

Klimatångesten är en realitet i många länder i väst och minskat flygande är bara ett av de många uttryck som människors oro tar sig. I boken Guld och gröna skogar (Ekerlids förlag) berättar författarna hur sparandet kan användas för att skynda på utvecklingen – och kanske minska klimatångesten på köpet.

– Över 80 procent av allt kapital i världen är fortfarande inte hållbart. Medan folk väljer att cykla, att undvika flyg och inte äta kött, så investeras större delen av deras pengar åt andra hållet. Det är helt inkonsekvent, säger Sasja Beslik.

Författarna hävdar dessutom att ett hållbart sparande är betydligt mer effektivt sett till resultatet för klimatet än om en person väljer att bo, äta och resa klimatsmart.

Annons
Annons

– De beräkningar vi har gjort visar att det är 27 gånger mer effektivt. Det har ifrågasatts, är våra siffror relevanta? Men hur man än räknar så visar det att det finansiella kapitalet kan jobba mycket snabbare och på en mycket större plattform, säger Beslik.

Ni menar alltså att det är bättre att jag ser till att mitt pensionssparande ratar flygbolagsaktier än att jag slutar flyga?

– Ja, så är det. Men det krävs att det är många som gör det, på samma sätt som det krävs att många drar ned sin köttkonsumtion för att det ska få effekt.

Det finns också forskning som visar att klimatsmart sparande ger bättre pension. En undersökning som genomförts av Nordea Markets visar, enligt Karim Sayyad, att aktier i hållbara bolag i snitt gick 5 procentenheter bättre per år än de bolag som hade lägst hållbarhetsrating.

Hur gör man då för att veta skillnaden?

– Om man tycker det är kul att investera i aktier är det enklaste att fråga sig vilka bolag som kommer gynnas av eller bidra till en hållbar framtid. Är deras produkter en del av problemet eller en del av lösningen? Sedan handlar det mycket om bolagets beteende, om de minskar sitt klimatavtryck, säger Sayyad.

De allra flesta har dock sitt pensionssparande i fonder. Det finns idag många fonder med hållbarhetsprofil men det är ändå svårt för den enskilda spararen att veta vad man får om man investerar i en fond som marknadsför sig som hållbar.

– Någon måste berätta vilka som är ”good guys” och vilka som är ”bad guys”. Det finns många fonder som kallar sig hållbara men som jag skulle säga inte är det. Det kan finnas kolbolag, oljebolag eller bolag med så kallad ”fast fashion” som affärsmodell, säger Sasja Beslik.

Annons
Annons

Han tycker att bristande kunskaper hos kundrådgivare är ett problem. En rådgivare som känner sig osäker på vilka fonder som är ”verkligt” hållbara och vilka som inte är det, väljer ofta att låta bli att rekommendera en hållbar fond. Men det kan räcka att spararen själv läser igenom fondens prospektet för att se om den är seriös i sin ambition.

– I prospektet ska man kunna se om och hur förvaltaren integrerar hållbarhetsfaktorer i förvaltningsprocessen. Det här kommer också att bli bättre framöver, inom EU tar man nu fram regelverk som ska tvinga förvaltare att bli tydligare med vad som är hållbart och inte, säger Karim Sayyad.

Sasja Beslik och Karim Sayyad arbetar båda på Nordea, och banksektorn genomgår för närvarande en förtroendekris, inte bara i Sverige. 

Hur förhåller ni er till det faktum att förtroendet för er som författare kan påverkas av att ni jobbar på bank?

– Boken har inget med Nordea att göra, man ska betrakta oss som fristående författare, säger Sajsa Beslik.

Han tycker samtidigt att banksektorn har ett stort arbete framför sig när det gäller legitimitet i allmänhetens ögon. Känslan för vilken roll man spelar i de samhällen man verkar har gått förlorad.

– Det är kopplat till vad vi banker bidrar med i de samhällen vi verkar. Det är en av de viktigaste frågorna för bankerna och vi som jobbar i banksektorn känner av det varje dag. Den frågan har sektorn än så länge inte lyckats ge ett bra svar på och vi måste göra det tillsammans. Ingen enskild bank kan lösa det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons