Annons

Myndighet mot segregation hotas av nedläggning

Regeringens arbete mot segregation är satt på undantag efter att M/KD:s budget klubbades i riksdagen. Nu lämnar personal nedläggningshotade Delegationen mot segregation i väntan på ett regeringsbeslut. Samtidigt vill jämställdhetsministern behålla myndigheten.

Under strecket
Publicerad

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP). Foto: Tomas Oneborg

Precis som Jämställdhetsmyndigheten fick Delegationen mot segregation sitt anslag halverat när riksdagen röstade igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budget i november. Myndigheten fick också direktiv att förbereda för nedläggning vid slutet av 2019. Samtidigt stympades anslaget till regeringens långsiktiga arbete mot segregation från 478 miljoner till 100 miljoner kronor.

I samband med regeringsbildningen i januari meddelades att Jämställdhetsmyndigheten skulle räddas i vårändringsbudgeten. Men för Delegationen mot segregation, Delmos, är läget fortsatt ovisst. Nu larmar myndigheten om att man förlorar personal till följd av den osäkra situationen.

”Myndigheten har redan tappat ett antal medarbetare och risken att vi förlorar ytterligare kompetens är överhängande”, skriver Delmos i en rapport till regeringen.

Annons
Annons

Under 2018 delade Delmos ut 45 miljoner kronor i statsbidrag till kommuner, landsting och ideella föreningar för att kartlägga behoven och dra upp planer för att få bukt med segregationen.

Delmos uppger nu att man blir av med personal som kan utvärdera de utbetalade statsbidragen.

Den ursprungliga planen för 2019 var att Delmos skulle dela ut ytterligare 75 miljoner kronor för att projekten skulle kunna sättas i verket, men i nuläget ser de pengarna ut att frysa inne.

– Det är ett resursslöseri för civilsamhället, säger Jesper Magnusson, verksamhetschef för Fredens Hus i Uppsala.

Den ideella föreningen fick bidrag från Delmos under förra året för att kunna samordna olika insatser mot segregation i statsdelen Gränby. I år hade han tänkt ansöka om en miljon kronor, motsvarande en och en halv tjänst, men nu ser projektet ut att gå om intet.

– Det är klart det var väldigt frustrerande att höra att det skulle stoppas. Alla de kontakter och dialoger vi haft är färskvara, så hur vi än gör måste vi börja om, säger Jesper Magnusson.

Ansvaret för Delmos har sedan regeringsbildningen flyttats från kulturdepartementet till arbetsmarknadsdepartementet och frågan ligger nu hos jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP). Till SvD säger hon att hon hoppas att myndigheten kan räddas.

– Delmos är viktig, inte minst då vi behöver kunskap om hur vi ska jobba mot segregationen och ge stöd och bra exempel till kommuner runtom i landet. Tanken är att de (myndighetens anställda, reds. anm.) ska jobba mot segregationen istället för att sitta i det här vakuumet.

Hon vill inte säga mer om regeringens planer för Delmos, eller hur mycket pengar som kommer att satsas på segregation i år.

– Jag tror att vi är helt överens i regeringen om att vi behöver jobba mot segregationen och att det är en stor utmaning. Vår ambition är att Delmos ska få vara kvar, men det är en fråga jag måste få återkomma till.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons