Annons

Mynt med avrättning skulle fira jubileum

Finland firar 100 år av självständighet. Arkivbild.
Finland firar 100 år av självständighet. Arkivbild. Foto: HASSE HOLMBERG / TT

Ett mynt för att fira Finlands självständighets 100-årsjubileum har väckt ramaskri och kommer att stoppas.

Myntverkets jubileumsmynt avbildar en arkebusering under inbördeskriget, och är fullständigt smaklöst, anser finansminister Petteri Orpo.

Under strecket
TT-FNB
Publicerad

– Finland 100 år, vi är tillsammans och är ett folk och jag begriper inte alls det här, sade Orpo i riksdagen.

Orpo uppgav att han lite tidigare fått uppgifterna om myntet av sin assistent, men Myntverket är underställt finansministeriet.

– Och därför säger jag det här. Vi gör säkert förordningarna om att prägla mynten, men besluten om bilderna på dem fattas i huvudsak av en konstnärlig kommitté.

Fortfarande under tisdagskvällen tvistade man om vem som godkänt exakt vad. Men det visade sig att Orpo godkänt alla fem jubileumsmynt och han bad om ursäkt i ett pressmeddelande.

Det var när Myntverket publicerade bilder på de planerade mynten som en kritikstorm väcktes på sociala medier, som "smaklöst, sårande och långt ifrån jubileumsårets tema 'tillsammans'", och Myntverkets växel blev nedringd, skriver Hufvudstadsbladet.

Nu har departementet satt stopp för planerna.

Formgivaren säger i ett pressmeddelande att han med motivet – där man ser en skjuten krigsfånge medan ytterligare sju väntar på att bli avrättade – ville visa att Finland tog sig igenom den svåra tid som inbördeskriget var.

På myntets andra sida skulle Olympiastadion, som stod klar 1938, präglas.

På varje mynt ville han visa två olika sidor av åren efter självständigheten; på ena sidan prestationerna, och på den andra sidan utmaningarna och svårigheterna från samma årtionde.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons