Annons

Myten om ett homosexuellt utseende lever vidare

Freskomålning från 400-talet. Funnen i Tomba del Tuffatore i Paestum, Italien
Freskomålning från 400-talet. Funnen i Tomba del Tuffatore i Paestum, Italien Foto: Gianni Dagli Orti/TT
Under strecket
SvD
Publicerad

Första gången homosexualitet nämns i Svenska Dagbladet är 7 juli 1905. I artikeln spekuleras om homosexualitet är att se som ”vansinne eller brott”.

”Man har att göra med sjukliga abnormiteter, antingen dessa äro medfödda eller förvärfade. I en del fall man spåra hos föräldrarna degenerationssymptom af ett eller annat slag.”

Vidare konstaterar man att det för ett tränat öga trots allt är lätt att avslöja vilka som är homosexuella, något som också styrks av Nordisk familjeboks utgåva från 1909:

”Hos de homosexuella männen företer sig en viss formernas rundning och spädhet, hos de homosexuella kvinnorna manliga proportioner och hårdhet i linjerna.”

Faktum är att villfarelsen om ”ett homosexuellt utseende” lever kvar på sina håll. 2017 kom två forskare på Stanford University fram till att det finns ett samband mellan ansiktsproportioner och homosexualitet. Deras forskningsresultat baserades på data från fotografier inhämtade på dejtingsajter och möttes av starka fördömanden. Inte minst då homosexualitet i många länder är förbjudet och den teknik forskarna användes kan komma att kopieras för att misstänkliggöra människor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons