Annons

Nagelbitare: rösträkning i sydstaterna drar ut på tiden

Valkampen i USA svalnar men delstaten Georgia kokar ännu av politisk frenesi. Nationellt må det finnas ett resultat från gårdagens mellanårsval, men guvernörsvalet i Georgia nämligen långt från över.

– Aldrig har mer stått på spel än nu, sa kandidaten Brian Kemp under onsdagsmorgonen.

Under strecket
Publicerad

Demokraternas guvernörskandidat i Georgia, Stacey Abrams, kan komma att bli den första afroamerikanska kvinna på posten i USA:s historia. Men än är resultatet oklart.

Foto: John Amis/TTBild 1 av 1

Demokraternas guvernörskandidat i Georgia, Stacey Abrams, kan komma att bli den första afroamerikanska kvinna på posten i USA:s historia. Men än är resultatet oklart.

Foto: John Amis/TTBild 1 av 1
Demokraternas guvernörskandidat i Georgia, Stacey Abrams, kan komma att bli den första afroamerikanska kvinna på posten i USA:s historia. Men än är resultatet oklart.
Demokraternas guvernörskandidat i Georgia, Stacey Abrams, kan komma att bli den första afroamerikanska kvinna på posten i USA:s historia. Men än är resultatet oklart. Foto: John Amis/TT

Ställningen mellan de både guvernörskandidaterna, Demokraternas Stacey Abrams och Republikanernas Brian Kemp, är efter gårdagens mellanårsval nagelbitande jämnt i delstaten Georgia. Än kan delstatsborna behöva vänta innan de får ett slutgiltigt resultat – här återstår ännu räkningen av vissa preliminärröster och blankröster – och varje röst räknas då kandidaterna ser ut att landa på plågsamt lika procentsatser.

I nuläget leder republikanen Kemp med preliminära 51 procent, men demokraternas kandidat Abrams låter sig inte nedslås utan menar att det ännu är många röster kvar att räkna, inte minst i de traditionellt demokratiska kommunerna runt staden Atlanta.

– Vi tror att möjligheten att få det starkare Georgia som vi vill se, är inom armlängst avstånd, vänta bara tills alla röster har fått höras, sa Stacey Abrams till en jublande supporterskara som valvakade i staden Atlanta tidigt under onsdagsmorgonen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Annons
Annons

Även republikanernas Kemp lät segerviss när han från en improviserad scen i hemstaden Athens hälsade sina väljare:

– Det finns ännu röster kvar att räkna, men vi leder kraftigt. Missta er inte, vi har siffrorna på vår sida i det här valet!

I delstaten Georgia, till skillnad från i övriga USA, krävs det över 50 procent av rösterna för att segra i valet. Skulle varken Kemp eller Abrams få hälften av rösterna kommer de därav att mötas i en avgörande omröstning den 4 december. Något som skulle innebära ytterligare fyra veckor av den politiska striden som just nu delar Georgia i två, eller ”en strid för delstatens själ” som kandidaterna själva har kallat årets val.

Guvernörsvalet i Georgia är redan historiskt på flera sätt: Skulle demokraternas Abrams vinna skulle hon bli den första afro-amerikanska kvinna att leda en delstat i USA:s historia. Det skulle även innebära att delstaten Georgia skulle få sin första icke-republikanska guvernör sedan 2002.

Delstatsvalet har fått massiv uppmärksamhet i hela USA. President Donald Trump, den tidigare presidenten Barack Obama och medie-ikonen Oprah Winfrey är några av dem som engagerat sig för kandidaterna.

Kampen mellan de två guvernörskandidaterna har även lett till rekordstort engagemang bland väljarna – redan efter förhandsröstningen i årets val hade fler röstat än antalet personer som totalt röstande i guvernörsvalet för fyra år sedan. Totalt finns 3,8 miljoner väljare registrerade i delstaten.

De politiska vattendelarna mellan de två kandidaterna har främst varit vård, skola och utbildning samt lag och ordning: Abrams vill utöka den nuvarande Medicaid-försäkringen medans Kemp vill slopa den, Kemp vill ha mer friskolor, Abrams färre och Abrams vill se mer rehabilitering och minskade möjligheter att slippa fängelse om man betalar borgen, medan Kemp följer en mer konservativ linje i rättsfrågor.

– Jag har aldrig varit med om en tidpunkt när mer harstått på spel i Georgia än i detta val, sa Kemp under ett tal på tisdagskvällen.

Demokraternas Abrams fokuserade i sitt tal vid samma tidpunkt istället på vikten av att väljarna förbiser identitetspolitiken i sammanhanget:

– Jag vill inte att någon ska rösta på mig för att jag är svart. Och ingen av oss kandidaterna bör få din röst enbart för att vi är kvinnor, eller ens för att vi är demokrater, jag vill att du röstar på oss för att du tycker att vi är bättre.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons