Annons

SektNyöppnade Sekt något helt annat än lederhosen

Foto: Tomas Oneborg

Det är rejält uppfriskande med en tyskinspirerad restaurang som vägrar passa in i klichén om hur en tysk restaurang borde vara. Ändå önskar vi att Sekt skulle våga vara lite mer tysk.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Sekt

Typ
Mellanklass
Kontakt
Runebergsgatan 1, tel: 08-611 94 10

Betyg: 4 av 6

Blunda och tänk dig följande: en restaurang med tysk mat, tyskt vin, tysk inredning och tysk musik. Förmodligen föreställer du dig då en biergarten där servitörer i lederhosen bär ut currywurst, pumpernickel eller Rebenschoppen i kannor medan Klaus Wunderlichs orgel hörs ur högtalarna. Men var lugn. Nyöppnade Sekt är någonting helt annat.

Grundarna Pelle Johansson och Patrik Karlsson har båda yrkeserfarenhet från bättre krogar i den tyska regionen Baden som gränsar mot Frankrike och Schweiz, och säger sig här vilja servera modern sydtysk comfort food.

Servicen är informell och trevlig och när vi väl ställer frågor om vin och rätter får vi utförliga och kunniga svar och rekommendationer.

Så gott som alla kulturer har sin egen variant av rätten ugnsbakad deg med topping. I Stockholm är det den syditalienska versionen som dominerar, med otaliga ställen som alla säger sig ha den allra mest genuina napolitanska pizzan. Därför välkomnar vi att Sekt väljer att satsa på den tyska upplagan.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
1/3
Foto: Tomas Oneborg
2/3
Foto: Tomas Oneborg
3/3
Foto: Tomas Oneborg

Flammkuchen Waldkräuter är ett läckert surdegsflatbread med gräddfil, örter och en halv charktallrik ovanpå. En rolig detalj är den skål som serveras vid sidan av med vad som ser ut som svensk pizzasallad, men som visar sig vara sauerkraut. Vi skulle utan tvekan kunna återvända bara för att få äta detta igen.

Maultaschen är ett slags pastaknytten fyllda med kalv och svamp, som ligger i en mustig buljong. Grillade kalvbitar förstärker dessutom den eleganta buljongen. Väldigt smakrikt.

Frågan är ändå om inte det allra mest lyckade på Sekt är dryckesmenyn.

Omas rehragout gör ett något blekare intryck. Det är en gryta på rådjur serverad med kantareller, lingon och spätzle. För 185 kronor är det visserligen en förhållandevis prisvärd vilträtt, men samtidigt inte jätteoriginell.

Gräddfilspuddingen med flädersorbet och färska bär, sauerrahmpudding, är frisk och snyggt avvägd men i praktiken inte särskilt olik en klassisk pannacotta. Den friterade munken med blåbärskräm, Berliner, är roligare och mer typisk tysk. Stor och mäktig så att den räcker för två.

Foto: Tomas Oneborg

Frågan är ändå om inte det allra mest lyckade på Sekt är dryckesmenyn. Här är konceptet konsekvent genomfört, med tyskt kvalitetsöl, tysk läsk och specialimporterade tyska viner, inte minst det som har gett restaurangen dess namn: tyskt mousserande sekt. De tre rödviner som finns på glas är alla Spätburgunder. I stället för något åt alla har man vågat renodla sin inriktning.

För trots de fördomar vi har med oss är det i slutändan just det utpräglat tyska som är Sekts stora tillgång. Medan viltgryta och pannacotta finns på var och varannan Stockholmskrog är det ju nästan ingen annan som serverar maultaschen och flammkuchen. När vi summerar är det också de utpräglat sydtyska rätterna som framstår som mest lyckade. Sekt hade med andra ord vunnit på att vara ännu mer tyskt.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons