Annons

Några få timmar kan avgöra om Rollén döms

Några få regntunga timmar i London verkar bli allt mer kritiska för om Ola Rollén döms för insiderhandel eller inte i rättegången i Oslo tingsrätt. Ju längre rättegången mot honom pågår, desto kortare blir den tidsrymd som avgör skuldfrågan.

Under strecket
Publicerad

Ola Rollén.

Foto: Tomas Oneborg

Ola Rollén.

Foto: Tomas Oneborg
Ola Rollén.
Ola Rollén. Foto: Tomas Oneborg

OSLO. Under måndagen förhördes Tore Idsøe, som i oktober 2015 var vd i Next Biometrics, företaget som fångat Ola Rolléns uppmärksamhet och som står i centrum för insiderrättegången.

– Ola Rollén hade satt sig in grundligt in i Next. Bland annat läst hela vårt prospekt från börsnoteringen. Tvärtemot 99 procent av investerarna var Ola Rollén väl orienterad om det tekniska. Han ställde frågor av hög kvalitet, sa Tore Idsøe på frågor om det första mötet som de två hade i London den 30:e september 2015.

Ola Rollén hade då haft stor framgång med sina investeringar i Fingerprint, ett svenskt företag i samma bransch. Aktien var den mest omsatta på Stockholmsbörsen.

– Ola var en av de 50 – 60 000 svenskar som hade haft en fantastisk resa i Fingerprint. Aktien hade tiodubblats i värde och nu såg han möjligheten att göra det en gång till, sade Tore Idsøe i rättssalen.

Annons
Annons

Själv hade Tore Idsøe gjort en presentation där Next aktie gick från 60 kronor till 600 kronor inom några år.

Enligt honom var det en del av spelet vid en presentation av företaget för investerare. Idsøe ville ge intrycket av att Next inte var i desperat behov av pengar och att aktiekursen skulle stiga så mycket att det i alla fall inte var aktuellt att pruta på den emissionskurs på 60 norska kronor som hela tiden var det som diskuterades. För en investerare är det självklart att en vd är i överkant optimistisk.

För åklagaren Marianne Bender är emellertid Idsøes uppfattningar om aktiekursen avgörande. I sitt inledningsföredrag poängterade hon att det finns två sorters insiderinformation. Dels detaljerad kunskap om hur avtal som ska ingås ser ut, dels bedömningar som görs av de som har tillgång till sådan information. Enligt henne räcker det att få ett tips från en insider för att bli en insider.

Huvuddelen av Tore Idsøes svar är sådant som gynnar Rollén mer än åklagarsidan. Men på en punkt kan Idsøes vittnesmål vara problematiskt för Rollén. Det råder ingen tvekan om att avtalet om nyemissionen inte skrevs på förrän klockan 22.21 den 8 oktober. Det var långt efter att börsen hade stängt. Men samtidigt gjordes det upp ett avtal med uppfinnaren, störste ägaren och styrelsemedlemmen Ngoc Dinh om att han skulle avstå från sin royalty på 5 procent av bruttovinsten, mot en engångsbetalning på 9,5 miljoner kronor och försäljning av 333 000 aktier för 20 miljoner kronor.

Tore Idsøe ringde efter att han blivit enig om huvudpunkterna i ett avtal med Rollén till Dinh från trappan utanför Hexagons kontor i London.

– Det regnade och jag stod på trappen under ett tak. Samtalet varade i fem minuter, minns Idsøe.

Detta skedde redan klockan halv tolv på förmiddagen den 7 oktober. Dinh sa ja till att avstå från royaltyavtalet.

– Då gick jag upp och sa det till Rollén, som tyckte det var "fint".

Frågan är om ett sådan muntligt besked borde ha fått Rollén att omedelbart ge besked till sin bankkontakt i Singapore att sluta handla aktier i Next på Oslo Börs. Flera analytiker hade pekat på att det skulle vara positivt för Next aktie om royaltyavtalet försvann.

Ola Rollén kan inte komma ihåg att han fick informationen om att Ngoc Dinh var villig att skrota hela royaltyavtalet mot en ersättning. Det var i vilket fall inte viktigt för honom. Så länge Dinh inte hade skrivit under var det osäkert.

Enligt åtalet mot Rollén är det handeln både den 6 och 7 oktober som anses för insiderhandel. Men domarna kan anse att det är en skillnad så att det bara är några få timmar på eftermiddagen den 7 oktober som ska klassas som det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons