Annons

Janerik Larsson:Naivitetens triumfer

Montelius
Montelius Foto: Bertil Ericson

På gott och ont är naiviteten en viktig förklaring till mycket av det som sker. När frågan om våldet i samhället nu blir föremål både för mångas tankemöda kan det finnas skäl att lyfta fram några dagsaktuella texter och en tredje text som inte bör glömmas bort. Alla tre från Expressen.

Under strecket
Publicerad

Först en satirisk kommentar på Expressens kultursida idag signerad Martina Montelius. Den handlar om hur gärna hon skulle velat befinna sig på DN-tåget till Venedig:

Den som åker tåg till Italien kommer som en frälsare i turkosa kortbyxor och solskyddsfaktor 50, även om italienarna kanske inte inser det just nu. Förändring gör ont, men ibland är den nödvändig, och det är vi DN-prenumeranter som måste gå i bräschen. 

Mera rakt på sak är Patrik Kronqvist som konstaterar att våldsvågen i Sverige gick att förutse.

Forskare har i decennier varnat för att utvecklingen i många utanförskapsområden har varit på väg åt helt fel håll. Men länge riktades udden i debatten främst mot dem som dristade sig att påtala samhällsproblemen. De fick inte bara mothugg i sak, deras avsikter ifrågasattes också ofta - speciellt om problemen på något sätt kunde kopplas till invandring.

Med tiden blev ”svartmålning” en allt mer populär glosa, liksom ”Sverigebilden”. Så länge som Sverige framställdes som ett socialistiskt paradis med fritt sex, var det få som invände mot de utländska överdrifterna. Men när bilden av vårt land även började färgas av gängmord och misslyckad integration började politiker och i viss mån även journalister rycka ut till försvar av bilden av fosterlandet.

Annons
Annons

Det är ett underbetyg åt både partier och medier att problemen med våld och kriminalitet börjar få riktigt stor uppmärksamhet först nu, när de börjar sprida sig även till medelklassens bostadsområden. 

Jag undrar bara när någon vågar ta upp SD:s varningar i denna debatt. Patrik Kronqvist?

Men så Anna Björklunds orädda, satiriska text - ”Klimataktivism är bara ett duktigt föräldrauppror” - om en naiv generation:

När alla blivit lite äldre börjar irritationen blandas med oro för de duktiga föräldrarna. Vad blev egentligen kvar, efter alla amorteringar och julklappar? Kommer de dö nu? Bilderna från deras Spanien-resor ser tomma ut, vad gör de där egentligen, kan de inte läsa sina deckare hemma i stället. Varför köper de så mycket saker? Det där jävla bilåkandet överallt, är det meningsfullt? Blev det inte mer av deras liv än den där trista pensionen, vindrickandet och passiviteten? Vilka är de egentligen?

Och just som världens mest bortskämda generation någonsin ska tvingas tänka sin första vuxna, viktiga tanke så dök frälsningen upp. En helt ny religion – eller ja, ny och ny, men det känns så – där allt förknippat med föräldrarnas välstånd är tabu. Det är perfekt. En anledning att tacka nej. Inget mer kött, charter och meningslös shopping. 

Tillväxt är ju ändå ohållbart så spelaroll om man aldrig kommer komma upp i föräldrarnas lön, deras grad av självständighet, bara bra om det inte blir någon bil, båt och barnbarn. Äntligen kan man få sitt uppror, och dessutom utan den jobbiga känslan av att såra någon som inte förtjänar det. Det finns ju forskning. De borde vara stolta. 

Det är en text värd att komma ihåg.

Naivitetens triumfer känns mycket svenska men vi ska inte inbilla oss att vi har ensamrätt i det avseendet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons