Annons

Namnstrid om veganmat i USA

Slut med vegansk korv? Flera stater i USA förbjuder nu att växtbaserad mat benämns som ”korv” eller ”burgare”.
Slut med vegansk korv? Flera stater i USA förbjuder nu att växtbaserad mat benämns som ”korv” eller ”burgare”. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flera stater i USA inför förbud mot att växtbaserade produkter marknadsförs med namn som för tankarna till kött. Intresseorganisationer och tillverkare av produkterna svarar – genom att stämma lagstiftarna.

Under strecket
Publicerad

Veganskt bacon och köttfria köttbullar? I USA har flera stater förbjudit att växtbaserade köttsubstitut beskrivs på samma sätt som traditionellt kött. Senast i raden är Mississippi, som den 1 juli godkände en ny lag som säger: ”En växtbaserad eller insektsbaserad livsmedelsprodukt ska inte märkas som kött eller en köttprodukt”.

Inte heller livsmedel som produceras med hjälp av animalisk vävnad odlad i ett laboratorium får märkas som kött, enligt AP.

Förbudet grundar sig i en oro att konsumenterna kan bli förvirrade.

– En matprodukt gjord på insektsprotein ska inte vilseledande märkas som nötkött. Någon som vill köpa tofu ska inte luras att köpa animaliskt protein odlat i ett labb, säger Andy Gipson, Mississippis republikanska jordbrukskommissionär, till AP.

Samma dag som lagen trädde i kraft svarade intresseorganisationen Plant Based Foods Association och företaget Upton’s Natural Co., som tillverkar växtbaserade produkter, genom att stämma Andy Gipson och den republikanska guvernören Phil Bryant.

Aktörerna bakom stämningen menar att förbudet bryter mot yttrandefriheten och att det endast ”skapar konsumentförvirring där ingen tidigare existerat”.

Annons
Annons

”Ingen förnuftig konsument hade blivit vilseledd av termer såsom ’köttfri stek’ eller ’vegansk jerky’”, skriver Plant Based Foods Association i stämningen.

Upton’s Natural Co. använder benämningar som ”veganska burgare”, ”veganskt bacon” och ”vegansk chorizo” om sina produkter. I stämningen skriver de:

”Dessa termer ökar konsumenternas förståelse av matens egenskaper och och kommunicerar hur maten ska förberedas och ätas”.

Mississippi är inte först. Flera andra stater i USA har infört liknande lagstifningar enligt AP. Förutom Mississippi är det Alabama, Arkansas, Kentucky, Louisiana, Montana, North Dakota, Oklahoma, South Carolina, South Dakota och Wyoming.

Ingen kommer att leta efter "sojacylinder med chorizokaraktär".

Även i Europa har en liknande diskussion förts. Enligt ett förslag från EU-parlamentets jordbruksutskott ska inte vegetariska alternativ få marknadsföras med namn som för tankarna till kött. Producenterna ska, i stället för att kalla sina produkter ”korv” eller burgare”, benämna dem som ”vegoslang” eller ”vegopuck”.

Förslaget har upprört många i sociala medier. Kocken och bloggaren Gustav Johansson, som driver bloggen ”Jävligt gott” sade enligt TT att han trodde att förslaget var ett skämt när det kom. Han ser det som ett hot mot mer gröna matvanor.

– Det här kommer att göra det mycket svårare att hitta vegetariska produkter. Ingen kommer att leta efter "sojacylinder med chorizokaraktär", sa han till nyhetsbyrån i samband med att förslaget uppmärksammades.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons