Annons
Fördjupning

”När de kommer för att döda mig vill jag vara själv”

Aktivismen mot det lokala gruvbolaget i Pondoland i Sydafrika har gjort henne känd i medier i hela världen – men priset är högt. Sedan Nonhle Mbuthumas kollega sköts ihjäl lever hon och hennes svenska familj med ständigt livvaktsskydd.

Under strecket
Publicerad

Nonhle Mbuthuma på besök hos släkten i Sverige i somras.

Foto: Privat

Grafik: Alexander Rauscher.

Nonhle Mbuthuma i ett sötpotatisfält i Pondoland, Sydafrika.

Foto: Privat.

Nonhle Mbuthuma med kollegan Sikhosiphi Rhadebe (stående) som senare mördades.

Foto: Privat.

Nonhle Mbuthuma på besök hos släkten i Sverige i somras.

Foto: Privat
Nonhle Mbuthuma på besök hos släkten i Sverige i somras.
Nonhle Mbuthuma på besök hos släkten i Sverige i somras. Foto: Privat

– När de kommer för att döda mig så vill jag vara själv, annars kommer de att döda min man och mitt barn också, säger Nonhle Mbuthuma, 41, i saklig ton.

I bakgrunden leker hennes femårige son med pappan Dick från Sverige.

Nonhle Mbuthumba är en av många i Xolobeni som blivit ofrivillig aktivist – något som hon är övertygad kan kosta henne livet.

Han berättade att det finns en dödslista och att han sett både sitt och mitt namn på den.

Aktivismen har även gjort henne känd i medier över hela världen: Hon har intervjuats av The Guardian, medverkat i dokumentärfilmer, besökt svenska miljö- och klimataktivister samt ätit middag med Frankrikes president Emmanuel Macron.

Xolobeni är beläget i den natursköna sydafrikanska kustregionen Pondoland. Byn har så länge någon kan minnas varit hem åt hennes förfäder. Här har de odlat marken, byggt sina hus, fött sina barn, dött och begravts.

Annons
Annons

Grafik: Alexander Rauscher.

Nonhle Mbuthuma i ett sötpotatisfält i Pondoland, Sydafrika.

Foto: Privat.

– Det är kärlek, fast för jord, förklarar Nonhle.

– För oss i Xolobeni är jorden som en mamma. Jag växte upp med mina morföräldrar och de lärde mig om jorden här – vad den betyder för oss och för vår identitet. Utan den här platsen vore jag inte den jag är.

Grafik: Alexander Rauscher.
Grafik: Alexander Rauscher.

Men allt ställdes på ända 1996 när det australienska gruvbolaget Mineral Commodities upptäckte stora fynd av titan och de sällsynta mineralerna zirkon och rutil, mineraler som i dag används i framställningen av datorer och mobiltelefoner.

Bolaget satte upp ambitiösa planer på en dagbrottsgruva som skulle generera en vinst på runt 1,7 miljarder kronor årligen, och skapa mängder av arbetstillfällen.

Nonhle Mbuthuma i ett sötpotatisfält i Pondoland, Sydafrika.
Nonhle Mbuthuma i ett sötpotatisfält i Pondoland, Sydafrika. Foto: Privat.

Trots pengarna och jobben var byborna i Xolobeni långt från entusiastiska. De hade hört vad som hänt i andra gruvbyar när mineralerna väl tagit slut – vattendrag förorenades och djurlivet försvann. I dessa byar hade byborna tvingats överge jordbruket och fisket och i stället flyttat in till kåkstäderna runt Johannesburg och Kapstaden.

Annons
Annons

Nonhle Mbuthuma med kollegan Sikhosiphi Rhadebe (stående) som senare mördades.

Foto: Privat.

– Tar de marken ifrån oss förlorar vi oss själva och vår identitet, när floden torkar upp och jorden är utarmad tvingas vi flytta. Vi blir hemlösa i själen. Därför sa vi nej till deras erbjudande.

Redan på 1960-talet slogs Nonhle Mbuthumbas morfar för rätten att bruka sitt land under något som kom att kallas Pondo-revolten.

Därför var det naturligt för henne att ihop med grannar och släktingar ta initiativet till Amadiba Crisis Commite, en civilsamhällesorganisation som är emot gruvbrytning i området.

En dag för snart tre år sedan fick hon ett samtal från sin närmaste kollega, Amadibas ordförande Sikhosiphi Rhadebe, som hade ett brådskande meddelande:

– Han berättade att det finns en dödslista och att han sett både sitt och mitt namn på den. Han sa att jag måste vara försiktig. Det var det sista jag hörde från honom.

Nonhle Mbuthuma med kollegan Sikhosiphi Rhadebe (stående) som senare mördades.
Nonhle Mbuthuma med kollegan Sikhosiphi Rhadebe (stående) som senare mördades. Foto: Privat.

En dryg timme senare sköts Rhadebe till döds i sitt eget hem. Hans 15-årige son, som överlevde attacken, har uppgett att mördarna var två män som uppgav sig för att vara poliser.

Ingen har hittills åtalats, men själv är hon är övertygad om att mordet har med gruvplanerna att göra.

– Med honom borta vet jag att jag står näst på tur, säger Nonhle Mbuthumba, som nu är Amadibas talesperson.

Är du inte rädd?

– Alla ska vi dö nån gång, varför inte göra det för något man tror på? Jag skulle ändå aldrig klara av att gömma mig, det är inte sån jag är.

Annons
Annons

Men din son då, vill du inte att han ska växa upp med sin mamma?

– Jag gör det här för honom, för hans framtid på den här platsen. För hans rätt till ett hem. Om vi inte gör det här nu kommer framtida generationer fråga oss varför vi inte gjorde något medan vi kunde.

Nu lever hon med ständigt livvaktskydd, bor för det mesta ensam på hemlig adress.

– Det är bättre så, jag kan inte riskera att något skulle hända dem.

Aktivismen har även gett positiva resultat.

Gruvbolaget har ännu inte lyckats ta ett enda spadtag i Xolobenis mineralrika jord. Varje gång de varit där med grävskopor och schaktmaskiner har Amadibas medlemmar spärrat vägen.

Nu har Amadiba dessutom gått samman och lämnat in en stämningsansökan mot staten för att den inte lyckats skydda sina medborgare. Man vann striden i Pretorias högsta domstol som slog fast att byborna har rätt att säga nej. Regeringen har dock överklagat så sista ordet är inte sagt.

– Vi har starka lagar i Sydafrika som säger att gruvbolag måste ha lokalbefolkningens samtycke innan de bryter marken, jag är övertygad om att vi kommer vinna det här.

Ser du några likheter mellan din kamp och dagens miljörörelse?

– Absolut, vi ser detta hända runt om i hela världen just nu, folk vaknar upp. Inför klimatförändringarna sitter vi alla i samma båt. Jag hoppas alla inser det innan det är för sent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons