Annons

När får du skjuta en inkräktare?

PODD | 20 juli. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras rätten till självförsvar. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras rätten till självförsvar. En sommarkväll för två år sedan dök en våldsam man upp på en gård där det bodde två män. Mannen hade tidigare misshandlat en av dem och nu kom han tillbaka på motorcykel med ett dödshot mot båda två. 

Men den ena mannen hade förberett sig. Han hade hämtat sin älgstudsare och konfronterade nu den drogpåverkade mannen i hallen. Han uppmanade honom att gå därifrån. Men mannen försökte istället ta tag i gevärspipan och ett skott brann av. Det träffade honom i bröstet och mannen dog.

Mannen som sköt hade en omfattande nödvärnsrätt enligt Hovrätten, men den dömde honom ändå till 18 månaders fängelse för grovt vållande till annans död. Och i dag kom beskedet att högsta domstolen inte väljer att pröva fallet.

Var det rätt att döma mannen till 18 månaders fängelse, eller behöver rätten till självförsvar stärkas i Sverige? Ledarsidans Lydia Wålsten och Fredrik Hultman diskuterar med Bengt Ivarsson, advokat på Kihlstedts Advokatbyrå.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons