Annons

Maria Ludvigsson:När går du trygg på Södermalm?

Södermalm, Stockholm
Södermalm, Stockholm Foto: Gustav Sjöholm/TT
Under strecket
Publicerad

Nyligen våldtogs en kvinna av tre män vid Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm. Brottsstatistiken för stadsdelen blir allt värre. Anmälningar om försök till mord eller till dråp ökade från 12 stycken år 2011 till 21 anmälningar 2017.

Finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) talade redan i sin roll som oppositionsråd om ökade behov av brottsförebyggande stockholmspolitik.
Med intryck från New Yorks strategi för att förvandla världsstaden från, i vissa delar, farlig till trygg, har hon formulerat en stockholmsvariant.

Utgångspunkten är lika enkel som urtida. En trasig ruta blir snart fler trasiga rutor, förstörelse och nedskräpning smittar så fort det uppstått.
Om man däremot håller ett område fritt från varje skadegörelse får förödelsen inte fäste.

Varje trasig fönsterruta ska bytas, varje klotter saneras och överfulla papperskorgar tömmas.

I New York går näringsidkare, fastighetsägare och staden samman i så kallade Business improvement districts, ”Bid”. Direkta kopior av andra länders ordningar är ingen god idé. Men ett Stockholmskt format av Bid är värt att prova.

I Stockholm samarbetar staden, fastighetsaktörer, polis och vaktbolag i en styrgrupp. En samordnare anställs av staden att styra organisationen på plats.

Till skillnad från New York kommer Stockholm att låta frivilliga krafter och civilsamhället bidra – i stockholmssammanhang en självklar och stark kraft att få kunskap och engagemang från.

Polisbristen kommer inte att lösas över en natt. Inte brottsligheten heller. Vad man däremot kan göra är placera ”vuxna i det gemensamma rummet”. De som gemensamt lever i och av ett område ska gemensamt vårda det som sitt eget vardagsrum.

Ambitionen att inte tolerera någon form av skadegörelse är en god ambition, när den hålls.

Det finns ett inslag av pragmatism i König Jerlmyrs initiativ som bådar gott. Det begripliga och uppenbara är ofta det rätta.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons