Annons

Tove Lifvendahl:När gjorde du ett lackmustest senast?

Olika självtester på apotek.
Olika självtester på apotek. Foto: Pontus Lundahl/TT
Under strecket
Publicerad

Ni har väl vaccinerat er mot influensan? Idag kommer Folkhälsomyndighetens veckorapport över influensautvecklingen. För en vecka sedan var läget rätt lugnt, men som vi säger i Sverige: när glädjen är i stugan, står sorgen i förstugan. På myndighetsspråk: ”Erfarenheter från tidigare säsonger visar att influensaaktiviteten ofta mattas av under julhelgen när många är lediga, men tar vanligtvis fart igen när många återvänder till arbete och skola efter årsskiftet.”

Idag skriver jag om ett annat slags vaccin, nämligen om hur man skyddar sig från att betrakta tillvaron med alltför förutfattade meningar. Ingen är förstås befriad från sådana; gråskalan från ogrundad fördom till sannolikt antagande baserad på kunskap och erfarenhet är rikt skiftande. Och i denna personfixerade tid är det svårt att bortse från just avsändare när budskapet ska bedömas.

Det gör att vi går vilse ibland; ser inte skogen för bara träden. Antipatierna för exempelvis Donald Trump gör att somliga av hans förslag eller synpunkter bemöts på ett helt annat sätt än när Barack Obama framförde samma sak. Som Europas försvarsutgifter. Eller kärnteknikavtalet med Iran, för att ta ett aktuellt exempel. Till viss del kan man kanske försvara sina mycket skilda reaktioner med att budskapet framförs på olika sätt, men nog måste man ställa högre krav på sig själv än att låta tonläget helt fördunkla ens förmåga att bedöma innehållet och kvaliteten i argumenten?

Saken i ledaren idag rör justitieminister Morgan Johansson, som i fredags gick till förbluffande attack mot en kollega här på ledarsidan. Min rekommendation till statsrådet är att pröva ett självtest med hjälp av tankemässigt lackmuspapper. Vid sidan av influensavaccineringen, förstås.

Tipsar också om att vi häromdagen hade säsongspremiär för podden Ledarredaktionen – rekommenderas varmt. Ni hittar den där poddar finns och läggs också alltid ut på SvD.se/ledare .

God fortsättning!

Detta är Tove Lifvendahls brev. Få brevet gratis till din mejl genom att anmäla dig på SvD.se/nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons