Annons

Stina Oscarson:När jag såg Oatlys ”Spola mjölken” blev jag arg

Foto: Emma-Sofia Olsson

När jag första gången såg Oatlys reklam ”Spola mjölken” blev jag arg. Jag skämdes över alla som på olika sätt vill slå mynt av klimatkrisen. Men det är inte så konstigt att det är så.

Under strecket
Publicerad

Muralmålning av Greta Thunberg.

Foto: COVER Images/TT Bild 1 av 1

Jag lämnar en kasse med gamla tyger till återvinning på Hemtex och kvinnan i kassan ger mig leende en rabattkupong på 50 kronor att använda vid köp över 300 kronor inom 30 dagar. Hon ser oförstående ut när jag tackar nej – men någon måtta får det vara. Syftet med återvinningen kan ju inte vara att möjliggöra nya inköp.

Återigen har jag tvingats välja verklighet. Ty den värld vi byggt är full av icke artikulerade målkonflikter, inte minst när det gäller klimatfrågan.

I ”Satansverserna” låter Salman Rushdie ärkeängeln Gibril förstå att läkarna felaktigt behandlat honom för schizofreni. Han inser att klyvnaden inte fanns i honom utan i världen omkring. I samma klyvnad lever vi alla idag och måste på något sätt förhålla oss till. Det finns så mycket kunskap och så många perspektiv man i varje stund kan inta, att vi helt enkelt tvingas välja verklighet för att inte bli galna. Och så länge vi vägrar erkänna de målkonflikter som ligger till grund för vårt samhälle kommer istället människor att ställas mot varandra.

Annons
Annons

Muralmålning av Greta Thunberg.

Foto: COVER Images/TT Bild 1 av 1

Det låter ju som att jag kan rädda världen om jag bara dricker havremjölk.

”Hatet mot Greta Thunberg är obegripligt”, sa min mor upprört i telefon när vi talades vid häromdagen. Men är det verkligen det?

När jag första gången såg Oatlys reklam ”Spola mjölken” blev jag arg. Jag skämdes inför alla hårt arbetande bönder. Jag skämdes över alla som på olika sätt vill slå mynt av klimatkrisen. Över den enorma förenkling detta skapar. Här ställs åter stad mot landsbygd och frågan om klimatet kilar in sig i det nya klassamhället. ”Minska dina utsläpp med 75 procent!” Det låter ju som att jag kan rädda världen om jag bara dricker havremjölk. Att omställningen egentligen är ganska enkel. Vad skönt.

Muralmålning av Greta Thunberg.
Muralmålning av Greta Thunberg. Foto: COVER Images/TT

Men enkelt är det inte. För samtidigt som medvetna konsumenter kämpar på med sin havremjölk och återvinner gamla tyger ökar spänningarna. Ta bara det faktum att utbildningen av utländsk militär i Arvidsjaur har ökat med 350 procent de senaste åren då allt fler länder vill genomföra sina militärövningar i vinterklimat för att förbereda en kamp om Arktis naturresurser. Att hyra ut Norrland till militärövningar är uppenbarligen en inkomst som Sverige inte tackar nej till då ju tillväxten är extra viktig i denna del av landet. Och trots att utsläppen från militärplan lär vara betydligt högre än för reguljärflyg finns inget krav på redovisning av de utsläpp dessa övningar genererar. Detta är mer än en målkonflikt. På gränsen till ren cynism.

Ty det är en sanning att det är genom ekonomisk tillväxt byggd på tillgång till billig fossil energi som stora delar av världen rest sig ur fattigdom.

Men som författaren Upton Sinclair en gång formulerade: ”Det är svårt att få en människa att begripa något om hennes lön hänger på att hon inte begriper det.” Det handlar med andra ord inte om ovilja eller dumhet när många väljer att blunda för problemen med klimatet, utan om överlevnad.

Ty det är en sanning att det är genom ekonomisk tillväxt byggd på tillgång till billig fossil energi som stora delar av världen rest sig ur fattigdom. Och att hundratals miljoner ännu väntar på att få göra denna resa. Men det är också en sanning att det är den ekonomiska tillväxten och tillgången till billig fossil energi som gjort klimatfrågan akut.

Jag kommer fortsätta att lämna tyg till återvinning och dricker gärna havremjölk men får allt större respekt för det arbete som kommer att krävas om vi utan att människor och länder ställs mot varandra ska ta oss ur den målkonflikt i vilken vi tycks ha murat in oss.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons