Annons

När man fick betala 8 000 kronor för tre minuter

I dag är kostnaden för ett USA-samtal i princip obefintlig. Men när de första telefonförbindelserna mellan Sverige och USA togs i bruk krävdes det en mindre förmögenhet för några minuters samtal.

Under strecket
Publicerad
Foto: Old Visuals/IBL Bild 1 av 2
Foto: Ur SvD arkiv Bild 2 av 2
Foto: Old Visuals/IBL Bild 1 av 2
Foto: Ur SvD arkiv Bild 2 av 2
Foto: Old Visuals/IBL

Den 18 februari 1928 rapporterade SvD att telefonförbindelser mellan Sverige och USA var redo att tas i bruk av privatpersoner. Telefontrafiken var uppdelad i sex zoner, där det billigaste samtalet kunde göras till bland annat New York och Washington DC.

Men samtalstiden till zon 1 var ändå dyr. För tre minuter fick man betala 297 kronor, vilket enligt SCB:s prisomräknare motsvarar omkring 8 170 kronor år 2017. Samtalstiden var obegränsad, men telefonister som satt i London meddelade när man passerat tre samtalsminuter.

Om mottagaren inte svarade på första försöket fick man göra ett nytt försök nästa dag. Hade man riktigt otur och ingen svarade efter det andra försöket fick man betala en straffavgift som år 2017 motsvarade runt 1 200 kronor.

Foto: Ur SvD arkiv
Laddar…

Sök själv i SvD:s historiska arkiv

Vill du veta mer om hur det var när de första telefonförbindelserna till USA drogs? Skriv in ett eller flera sökord i rutan ovanför för att söka i SvD:s samlade rapportering från 1884 och framåt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons