Annons

Maria Ludvigsson:När miljörörelsen ratar demokratin

Ska riksdagen vara underställt ett icke valt ”råd”?
Ska riksdagen vara underställt ett icke valt ”råd”? Foto: Christine Olsson/TT
Publicerad

Ledare | Friheter

Extinction Rebellion (ER), heter nätverket. Det finns i flera länder och förklarar på sin svenska hemsida att ”vi vet att allt liv på jorden håller på att utplånas.”
Det är samma nätverk som engagerade de 25 norska ”kulturprofilerna” som i förra veckan förklarade att samhällskontraktet är brutet och att ett nytt råd ska styra över de demokratiskt valda (Aftenposten 14/3).

Den norska näringsministern Torbjørn Røe Isaksen gick i svaromål och undrade ”Ser ni själva vilken antidemokratiska retoriken ni använder?” (Aftenposten 15/3). Med all rätt. Man är inte lite demokrat eller tidvis demokrat. Det är antingen eller. Poängen med demokrati är att medborgarna alltid har rätt att avsätta de styrande. (Att detta ens måste skrivas.)

När ER på sin svenska hemsida skriver att ”En medborgarförsamling behöver tillsättas för att övervaka de nödvändiga samhällsförändringarna, så att demokratin stärks” undrar man vad som skiljer en ”medborgarförsamling” från Sveriges riksdag. Ska den ersätta eller överställas riksdagen? Avser man ge varje medborgare rösträtt till rådet och är tanken att det ska kunna avsättas genom fria val?

Annons

Ytterligare frågor är vilka diktaturer, auktoritära stater eller ens semidemokratiska länder som har visat respekt för vår jord? Och kommer de uppfinningar och den nya teknik som leder till sänkt koldioxidutsläpp ofta från Nordkorea eller springer dessa ur demokratier?

Konspirationsteorier är vanliga i antidemokratiska sammanhang. ER är inte sämre. Man förklarar på hemsidan:
”Regeringen måste berätta sanningen om den ekologiska nödsituationen, ändra på beslut som förvärrar den och i samarbete med medierna ge krisinformation till Sveriges invånare.”

Det går inte att förstå på något annat sätt än att regeringen vet något som den inte berättar, den undanhåller ”sanningen”. Nätverket ER vet naturligtvis vad detta är och kräver att överheten går ihop med ”medierna” för att informera oss andra.

Ett påpekande är på sin plats: Inget annat än det fria samhället med fri forskning, yttrandefrihet, äganderätt och fri konkurrens kommer att leda oss rätt. Miljöfrågan är för viktig för att lämnas åt antidemokratiska krafter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons