Annons

Lisa Irenius:När orden förvanskas försvåras samtalet

Ordet godhet genomgår en oroande betydelseförskjutning på flera håll – samtidigt som starka ord som rasism ibland används väl slarvigt. Lisa Irenius efterfrågar större varsamhet om orden.

Under strecket
Publicerad

Likt ett ruttet äpple kan förstöra hela korgen, kan en brutal autokrat förstöra en politisk union, konstaterades i en artikel i Foreign Affairs i veckan. Och på samma sätt kan kopplingar till en sådan autokratisk regim förstöra stämningen på en bokmässa.

På EU-nivå har det onekligen blivit dags att vidta kraftiga åtgärder mot Ungern – som att suspendera landets rösträtt i unionen samt utbetalningar av EU-medel till landet. EU säger sig försvara demokrati och mänskliga rättigheter. Om man inte markerar kraftigt undergrävs hela unionens trovärdighet.

Men bokmässan då? Det har genomförts flera manifestationer mot Ungern och för en humanare flyktingpolitik på mässgolvet. Mässans arrangörer har också markerat genom att kombinera med yttrandefrihetstema samt sätta in extra seminarier om migration och flyktingsituationen. Borde den ha gjort ha mer? Rentav strukit Ungerntemat? Krävt att varje seminarium med ungersk koppling ska inledas med en bekännelse till yttrandefrihet och mänskliga rättigheter? Sådana tankar har kastats ut i diskussionerna på mässgolvet.

Annons
Annons

Jag kommer på mig själv med att undra, när jag lyssnar på ungerska författare, hur de egentligen förhåller sig till regimen och att önska att ska deklarera det. Men jag inser också hur orimligt det vore. Ingen begär ju av svenska författare att de jämt och ständigt ska redogöra för hur de tycker i politiska frågor.

En av litteraturens stora förtjänster är att den gör det möjligt att se verkligheten från andra människors perspektiv. Ibland finns en poäng med att inte på förhand ha bildat sig en uppfattning om vem som talar. I ett samtal om sin nya bok ”Allt jag inte minns” på mässan sa Jonas Hassen Khemiri att han älskar när det råder osäkerhet om vem det är som berättar i boken: ”För de där sekunderna innan vi vet vem det är som säger något, kan vi för en kort stund vara fria från fördomar”.

En bokmässa är, trots allt, något annat än en politisk union. Och även om det är problematiskt att samarbeta med Balassi-institutet, som får stöd från Orbán-regimen, så måste det konstateras att årets mässa har bidragit till att låta ungerska intellektuella komma till tals i svensk offentlighet och öka kunskapen om landet, dess utmaningar – och dess litteratur.

För än mer oroande blir det när meningsmotståndare över huvud taget inte kan mötas, när ord används för att skapa hat och avstånd snarare än förståelse.

Författaren och PEN-ordföranden Ola Larsmo citerade i ett tal om yttrandefrihet den tyske författaren och antinazisten Victor Klemperer: "Ord kan vara som mycket små arsenikdoser: de sväljs helt obemärkt, de tycks inte ha någon verkan men efter ett tag verkar giftet ändå."

Annons
Annons

När författaren Lena Sundström diskuterade yttrandefrihet på en annan litterär sammankomst, i Sigtuna i augusti, berättade hon om en förskjutning av ordens betydelse i Danmark, vilket någon sammanfattat som att ”yttrandefrihet i Danmark har blivit att man får säga neger men inte att Pia Kjærsgaard är rasist”. I samma anda kan ”anständig” användas som ett skällsord och kritiker av Dansk Folkeparti avfärdas som ”godhetsindustrin”.
Den rysk-amerikanska journalisten Masha Gessen har påpekat att Putin har fått även ryssar att tänka att de slipper vara goda. Den ungerske författaren Péter Esterházy berättade i veckan, i en intervju i SvD, hur civila som hjälper flyktingar i Ungern föraktfullt avfärdas som ”gripna av sin egen godhet”. Så blir det uppochnervända världen, när medmänsklighet beskrivs som egoism. Vi måste, som bekant, vara försiktiga om orden.

Det gäller även tillmälen som rasism, fascism och nynazism (som Masha Gessen har använt för att beskriva den ungerska regimen). Om de används slarvigt riskerar de att urholkas.

En bokmässa ska vara en hyllning till orden. Begrepp ändrar innebörd över tid, men det gäller att vara vaksam på hur – så att de inte ställer sig i vägen för snarare än underlättar meningsutbyte.

Péter Esterházy kunde inte komma till bokmässan på grund av sjukdom, men förläggaren Svante Weyler läste upp hans invigningstal: ”Konst är ingen lösning på någonting. Ingen roman har någonsin hindrat någonting dåligt. Men de goda böckerna, de man brukar tala om här, i denna krets, genomsyras av ’förståelsens trånande längtan’. Vi kan också kalla det för hopp.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons