Annons

Mikael Törnwall:När vågar Trumps parti ge sig på ”Obamacare” igen?

Foto: J. Scott Applewhite/AP

Efter ett år som präglats av kaos och skandaler går det republikanska partiet i USA in i 2018 med förnyat förtroende. Målet nu är att kunna driva igenom omfattande nedskärningar i välfärdsprogrammen.

Under strecket
Publicerad

2017 höll på att bli en fullständig katastrof för republikanerna. In i det sista såg det ut som om president Donald Trump inte skulle få signera en enda betydelsefull lag under sitt första år vid makten.

Förutom en ständig ström av skandaler från Vita huset har året präglats av interna stridigheter mellan partiets konservativa och moderata falanger. Dagarna före jul lyckades man dock lappa ihop sprickorna och klubba igenom en av de mest omfattande skattesänkningarna på flera decennier.

Baksidan av skattereformen är att den med största sannolikhet kommer att bidra till ett kraftigt ökat budgetunderkott.

Efter att reformen klubbats medgav den republikanska senatorn Susan Collins att det varit ett ”kaotiskt år”, men hon sa samtidigt att hon tycker att hennes parti förtjänar beröm för att de fått saker gjort.

Baksidan av skattereformen är att den med största sannolikhet kommer att bidra till ett kraftigt ökat budgetunderkott. Underskottet för 2017 väntas bli 700 miljarder dollar och kongressens egen prognos är att det kommer att växa ytterligare de kommande åren, mycket på grund av sjunkande skatteintäkter.

Annons
Annons

Den konservativa falangen av partiet tar det här som intäkt för att det nu krävs nedskärningar i välfärdssystemen. Representanthusets talman Paul Ryan har redan meddelat att hans parti vill ge sig på kostnaderna för sjukvård och fattigdomsbekämpning.

Politiskt är det en riskabel strategi. Visserligen kommer nedskärningarna att välkomnas av partiets kärnväljare. De tenderar att anse att både välfärdssystemen och statligt finansierad sjukvård utnyttjas av fuskare som egentligen skulle kunna arbeta och leva utan bidrag. Men programmen är populära bland väljare i mitten och till vänster.

Det mest sannolika är ändå att republikanerna försöker sig på en reform av välfärdssystemen. Deras bas kommer att kräva det.

2018 är valår i USA. I kongressvalet i november nästa år ska hela representanthuset och en tredjedel av senaten väljas om. Republikanerna i representanthuset och senaten står inför en delikat balansgång de kommande månaderna fram till november nästa år.

Under våren måste de fokusera på primärvalen, där partierna utser sina kandidater till valet i november. Här gäller det att prata om besparingar för att hålla den konservativa basen på gott humör.

Men så snart primärvalen är avklarade väntar det egentliga valet, där de ställs mot sina demokratiska utmanare. Allt för omfattande attacker på till exempel fattigdomsbekämpning eller stöd för sjukvård kan komma att straffa sig.

Det mest sannolika är ändå att republikanerna försöker sig på en reform av välfärdssystemen. Deras bas kommer att kräva det.

Men det är osäkert om partiet vågar sig på nya attacker mot Obamas sjukvårdsreform. Att en gång för alla sänka ”Obamacare” är drömmen för alla konservativa politiker. Men reformen är trots sina briser enormt populär bland stora grupper mittenväljare. Priset att montera ner den under ett valår kan helt enkelt bli för högt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons