Dagens namn: Emanuel
torsdag 26 mars kl. 06.30

Nära 70 000 smittade i USA

Nu har 62 personer dött av covid-19 i Sverige, samtidigt som dödssiffran stiger snabbt i USA. Och Finland har stoppat resor till och från huvudstadsregionen. Här är torsdagens viktigaste nyheter.

I går rapporterades 18 nya dödsfall i sviterna av covid-19 i Stockholm. Nu har sammanlagt 62 personer dött i landet, och minst 176 personer har fått intensivvård. Om läget skulle förvärras har Folkhälsomyndigheten möjlighet att sätta hela områden i karantän, skriver Aftonbladet. Men statsepidemiolog Anders Tegnell sa i går att det inte är aktuellt just nu.

Coronaviruset sprider sig snabbt på andra sidan Atlanten. Fler än 1 000 personer har nu dött av covid-19 i USA och över 68 000 har smittats. Läkare beskriver apokalyptiska scener på sjukhus i megastaden New York, och man befarar att situationen kan bli som i Italien. Många amerikaner saknar både sjukförsäkring och möjlighet att stanna hemma från jobbet.

Samtidigt processas det enorma krispaket som ska rädda den amerikanska ekonomin i ilfart. I går kväll godkändes stimulansåtgärden på motsvarande 20 000 miljarder kronor av landets senat. Senare i veckan ska representanthuset rösta om paketet, som bland annat består av utbetalningar på 12 000 kronor till enskilda amerikaner.

Trots att Finland har färre sjuka än sina nordiska grannländer, har regeringen nu infört ett reseförbud till och från landskapet Nyland, där Helsingfors ligger. Rörelsefriheten begränsas även i området. Beslutet fattades efter att landets epidemiologer presenterade en prognos på att mellan 3 600 och 5 000 personer kommer att behöva intensivvård för covid-19.

Finlands statsminister Sanna Marin på en presskonferens förra veckan.
Finlands statsminister Sanna Marin på en presskonferens förra veckan. Foto: Mikko Stig/TT

Stilistiskt välarbetat om flyktingkrisen

Den danske författaren Carsten Jensen syns ofta i den politiska debatten även i Sverige, med sitt engagemang för flyktingfrågor och klimatkrisen. Men Jensen skriver även böcker. Hans nya verk ”Huvudstupa” är stilistiskt fulländat, fast inte lika skarpt som debattinlägg, skriver Torbjörn Elensky.

Dröm dig bort med digitalt resande

I dessa tider, när alla resor avråds, kan det vara skönt att drömma sig bort. I en bok, en film eller en eskapistisk resehistoria. Som detta drömska National Geographic-reportage om ett höglänt kryddnäste i Vietnam, eller magasinet Vi Läsers text om Kosovos litteraturslukande huvudstad Prishtina. SvD har även listat fem böcker om att resa.

Annons
Annons
Annons