Annons

Nära två av tre vill se tak för antalet flyktingar

Andelen personer som vill att Sverige ska ta emot färre flyktingar är i princip oförändrat sedan 2018 enligt DN. Arkivbild.
Andelen personer som vill att Sverige ska ta emot färre flyktingar är i princip oförändrat sedan 2018 enligt DN. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT
Under strecket
TT
Publicerad

I en ny undersökning från DN/Ipsos , där 1 501 röstberättigade personer intervjuats, svarar 65 procent att de vill se ett tak för antalet flyktingar som tas emot i Sverige under ett år.

Det finns en oenighet bland partierna som under torsdagen ska mötas i migrationskommittén där de ska ta fram en ny asyllagstiftning. Men undersökningen visar att många av de svarande är positivt inställda till en mer restriktiv flyktingpolitik, och 6 av 10 vill att Sverige ska ta emot färre flyktingar.

– Undersökningen bekräftar att det finns en väldigt flyktingrestriktiv opinion i Sverige, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Att införa ett tak för flyktingmottagandet kan vara oförenligt med asylrätten och konventioner som Sverige skrivit under, enligt experter som DN har pratat med.

19 procent av de tillfrågade i undersökningen tycker att det vore dåligt med ett tak.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons