Annons

”Bättre arbetsminne efter en bärdryck om dagen”

”Årets matbluff”, jämförelse av mjölkdrycker och blåbär. Här är en guide till Näringsfysiologen Linda Bakkmans mest lästa texter i SvD under våren.

SvD
Publicerad
Näringsfysiolog Linda Bakkman skriver om kost och hälsa.
Näringsfysiolog Linda Bakkman skriver om kost och hälsa. Foto: Colourbox/TT/SvD

Mer antioxidanter i blåbär

Svenska blåbär eller amerikanska? Grön paprika eller gul? ”Vanlig” potatis eller sötpotatis? Vissa varor liknar varandra, trots att näringsinnehållet är allt annat än likvärdigt.

När Näringsfysiologen ställer några varianter av vanliga livsmedel mot varandra blir det bland annat tydligt att svenska blåbär – bilberry på engelska – innehåller betydligt mycket mer antioxidanter än de så kallade amerikanska blåbären.

Här är hittar du hela artikeln.

Vegandietens baksida

Foto: Ivan Chiosea/IBL

Växtbaserad kost kan ha en rad hälsofördelar, men det finns också flera näringsmässiga risker med att helt utesluta animalier. Bland annat kan det bli svårt att tillgodose kroppens behov av omega-3 och B12.

En vegansk diet måste handla minst lika mycket om vilka livsmedel man väljer till som vad man undviker, skriver Linda Bakkman.

Läs hela näringsguiden här.

Mandeldryck mest socker och vatten

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Växtbaserade mjölkalternativ blir allt mer populärt. Men även om dryckerna kanske är utbytbara beträffande funktion så är de inte jämförbara vad gäller nutrition.

När näringsfysiolog Linda Bakkman jämför mellanmjölk med fyra populära växtdrycker konstaterar hon exempelvis att mandeldryck mest består av socker och vatten.

Här hittar du hela texten.

Maten som gör oss hjärnstarka

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Hjärnan är extremt energikrävande. Den utgör bara runt två procent av vår kroppsvikt men står för hela 20 procent av vår energiförbrukning i vila. Och vad vi äter tycks påverka vår hjärnkapacitet.

Exempelvis såg man i en svensk studie där friska 50–70-åringar gavs en daglig bärshake i fem veckor att testpersonerna visade upp bättre arbetsminne när de fick bärmixen än när de fick en kontrolldryck. Choklad tycks kunna höja humöret och omega-3-fetter är viktiga byggstenar för hjärnan.

Det är några av slutsatserna när Näringsfysiologen listar maten som gynnar vår kognitiva kapacitet.

Läs artikeln här.

Guide till bredbara matfetter

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Få maträtter är så enkla, lättillgängliga och packvänliga som mackan. En klassiker, så väl i matsäcken som vid frukostbordet eller till lunchbuffén.

Beroende på vilket bröd du väljer och vad du lägger på det så varierar energi- och näringsinnehållet väsentligt.

Här är Näringsfysiologens guide till ”årets matbluff”, smör – och tre andra bredbara fettkällor.

Tipset: Kickstarta kroppen före frukost

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Flera epidemiologiska studier har visat att frukostätare generellt har en hälsosammare vikt och bättre hälsa än de som inte äter frukost.

Samtidigt är det viktigt att påpeka att denna typ av studier enbart konstaterar samband och inte säger något om orsak och verkan.

Mycket tyder på att frukosten har betydelse för vår vikt och vårt välbefinnande. Men att äta frukost är ingen automatisk genväg till bättre hälsa.

Här är Näringsfysiologens guide till det som ofta kallas ”dagens viktigaste måltid”.

Kostråd till gravida

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Skuldkänslor och rädsla för att skada fostret genom att äta något ”förbjudet”. Det är verkligheten för många som väntar barn. Forskning vittnar om att kostråd för gravida har svårt att nå fram och att barnmorskor anser sig ha otillräckliga kunskaper.

Här går Näringsfysiologen igenom tre områden som är viktiga att ha koll på i väntans tider.

Annons
Annons

Näringsfysiolog Linda Bakkman skriver om kost och hälsa.

Foto: Colourbox/TT/SvD Bild 1 av 7
Foto: Ivan Chiosea/IBL Bild 2 av 7

Illustration: Thomas Molén

Bild 3 av 7

Illustration: Thomas Molén

Bild 4 av 7

Illustration: Thomas Molén

Bild 5 av 7

Illustration: Thomas Molén

Bild 6 av 7

Illustration: Thomas Molén

Bild 7 av 7
Annons
Annons
Annons
Annons