Annons

Birgitta Forsberg:Näringslivets affischpojke har gjort bort sig

Om vi så väcker Ola Rollén mitt i natten kan han säkert rabbla insiderreglerna. Ändå har flera märkligheter om Hexagonchefens hantering av insiderinformation kommit fram under rättegången i Oslo tingsrätt. Därför är det bra att åklagaren överklagar.

Under strecket
Publicerad

Flera märkliga uppgifter om Ola Rollén har framkommit i Oslo tingsrätt.

Foto: Tomas Oneborg

Flera märkliga uppgifter om Ola Rollén har framkommit i Oslo tingsrätt.

Foto: Tomas Oneborg
Flera märkliga uppgifter om Ola Rollén har framkommit i Oslo tingsrätt.
Flera märkliga uppgifter om Ola Rollén har framkommit i Oslo tingsrätt. Foto: Tomas Oneborg

Att den norska åklagaren Marianne Bender visar sig vara gjord av tufft virke är utmärkt. Fast hon förlorade i tingsrätten vill hon ställa Ola Rollén inför Oslos hovrätt, Borgarting Lagmannsrett.

Om den friande domen hade fått stå oemotsagd hade det inneburit carte blanche för investerare att köpa aktier via börsen – samtidigt som de förhandlar om att vara med i en för allmänheten okänd nyemission till en högre kurs.

Lagarna runt insiderhandel är till för att skydda småsparare. Alla ska handla värdepapper på så lika villkor som möjligt. Den som får unik information får vare sig sprida den vidare eller agera på den.

De som sålde aktier i det norska biometribolaget Next till Ola Rollén till dåvarande börskurs, runt 46 kronor, gjorde en dålig affär eftersom det ett par dagar senare blev känt att Ola Rollén ställde upp i en nyemission på 60 kronor.

Annons
Annons

Det är anmärkningsvärt att Ola Rollén ens kom på tanken att börja handla aktier via börsen ett par dagar innan förhandlingen om nyemissionen var klar. Han hade varit börs-vd i 15 år och köpt fler än hundra bolag åt Hexagon. Är det någon som borde ha osviklig kunskap om insiderlagarna är det han.

Ändå har det framkommit flera märkligheter under rättegången mot Ola Rollén, tack vare att banken spelar in samtal med kunderna.

För det första kände Ola Rollén till nyemissionens storlek och kurs, på 60 kronor, när han bad sin mäklare i Singapore köpa aktier till en 20 procent lägre kurs via börsen. På bankens band säger han:

”Via en riktad nyemission kommer vi få 13,5 procent av bolaget, och sedan vill vi köpa 7 procent över börsen. Och det är möjligt att 330 000 av de här aktierna kommer vi att få köpa av största ägaren.”

Han säger att han vill köpa aktier upp till ett tak på 50 kronor per aktie, men mäklaren påpekar att det kan trycka upp aktiekursen. Då svarar Ola Rollén:

”Alltså, vet du vad. Nej, vi ska vara lite försiktiga. Han vill ha 60 kronor i nyemissionen, för han menar att så fort du försöker köpa kommer den här aktien stå i 80. Det har han ju rätt i, om vi tittar på ordervolymen. Så att innan jag har det avtalet på plats kanske man ska vara lite försiktig med att handla”, säger Ola Rollén.

De bestämmer sig för att leta större poster för max 49 kronor per aktie.

För det andra röjde Ola Rollén insiderinformation om Next för sin mäklare då han berättade om den förestående nyemissionen (se ovan).

För det tredje avslöjade Ola Rollén insiderinformation om det svenska biometribolaget Fingerprint Cards, som konkurrerar med Next, till Nexts vd. Ola Rollén är storägare i Fingerprint, men sitter inte i styrelsen och ska därför inte ha insiderinformation.

Annons
Annons

Ändå skickade han den 2 oktober 2015 ett mejl till Nexts vd där det stod: ”Jag fick nyheter i går om att Fingerprint kommer att leverera mer än 400 miljoner sensorer under 2016 och att deras andra halvår till och med blir starkare än förväntat.”

Inte förrän sex dagar senare höjde Fingerprint sin intäktsprognos för tredje kvartalet till omkring 960 miljoner och spådde att försäljningen skulle bli ännu större under fjärde kvartalet. Ola Rollén har låtit hälsa till Dagens Industri att han inte minns ”från vilken offentlig källa han fick informationen”.

Ola Rollén var länge svenskt näringslivs affischpojke för att han byggt Hexagon från ett litet konglomerat till ett framgångsrikt mätteknikbolag.

Men att han agerat på det här sättet när han privat köpte aktier i Next väcker frågor om hur han betett sig då han köpt bolag åt Hexagon. Ändå står Hexagons styrelse bakom honom.

”Det här beslutet ändrar ingenting”, skriver ordförande Gun Nilsson i ett pressmeddelande om åklagarens överklagan.

Det är häpnadsväckande. Som jämförelse slutade Fingerprints storägare Johan Carlström som vd då han åtalades för insiderbrott.

Om Oslos hovrätt tar upp fallet Rollén tröskas allt en gång till. Hur det går vet ingen – juridik är juridik, inte logik. Men både den här rättegången, och den process som Ola Rollén förlorade mot Skatteverket, har visat att han agerat så olämpligt att hans omdöme kan ifrågasättas.

* Citaten från Ola Rollén är tagna från Dagens Industris rapportering om rättegången.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons