Annons

Topparnas storbråk: Då har vi ingen industri

Näringslivets två superstjärnor, Christer Gardell och Carl-Henric Svanberg, ordförande i AB Volvo, är i luven på varandra, som SvD rapporterat här. Det är inte första gången direktörer bråkar offentligt. Här listar vi fler verbala slagsmål i näringslivets toppskikt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Marianne Nivert och Tormod Hermansen

Foto: TT

1 / 5

En ilsken Norge–historia

Marianne Nivert och Tormod Hermansen
Marianne Nivert och Tormod Hermansen Foto: TT

”En sådan man kan inte ha vårt förtroende”

Det sa Marianne Nivert, dåvarande vice vd för Telia–Telenor om Tormod Hermansen, vd för Telia–Telenor. Det var december 1999 och sammanslagningen mellan svenska Telia och norska Telenor var på väg att haverera fullständigt.

Marianne Niverts attack mot Tormod Hermansen kom efter att han vägrat lyda styrelsens beslut att låta affärsområdet för mobiltelefoni i det nya sammanslagna bolaget vara placerat i Stockholm.

Det fick Marianne Nivert att ilskna till ordentligt och att kräva Hemansens avgång. Även Telia-Telenors största fackklubb Sif krävde att Tormond Hermansen skulle avgå som koncernchef.

”Situationen är mycket olycklig” sa Jan-Åke Kark, ordförande i det nya Telia-Telenor, några dagar senare i december 1999.

”Vi kan inte ha en vd som uttryckligen vägrar följa de beslut som styrelsen fattat.”

Kort därefter skrotades hela den planerade fusionen, som urartat i personstrider med nationella förtecken. Marianne Nivert utsågs senare till vd för Telia.

Annons
Annons

Peter Wallenberg och Percy Barnevik.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

2 / 5

”Då har vi ingen industri”

Peter Wallenberg och Percy Barnevik.
Peter Wallenberg och Percy Barnevik. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

”När hans saga var all på ABB, så var det för att bolaget var i obestånd. Om det är tecknet på en framgångsrik person i svensk industri så får du ursäkta mig om jag säger att mer av sånt och vi har inte längre någon industri”

Det sa Peter Wallenberg (1926–2015 ) om Percy Barnevik i SVT:s dokumentärserie om familjen Wallenberg från 2007.

Uttalandet syftade på hur Percy Barnevik hade skött ABB. Men är också en kommentar till det guldkantade pensionsavtalet på nästan en miljard kronor som avslöjades 2002. Storleken på Percy Barneviks pensionsavtal chockade den svenska opinionen och ledde till en smärtsam brytning mellan två av Sveriges då tyngsta makthavare.

2011 kom Percy Barnevik med sina memoarer och slog då tillbaka. I boken skriver den tidigare ABB-chefen att Peter Wallenberg har en ”tro på att själv stå över normala juridiska krav och all anständighet". Barnevik anklagar även Peter Wallenberg för att vara bekväm och inte vilja sätta sig in i komplexa frågor.

Annons
Annons

Leif Östling och Håkan Samuelsson.

Foto: Magnus Hjalmarsson Neideman

3 / 5

”Är det tyskt eller Samuelsson?”

Leif Östling och Håkan Samuelsson.
Leif Östling och Håkan Samuelsson. Foto: Magnus Hjalmarsson Neideman

"Är det typiskt tyskt att agera så här eller är det Håkan Samuelssons sätt att agera så här?”

Det sa Leif Östling hösten 2006 i ett av många uppmärksammade citat från den tidigare Scania-chefen.

Då hade den tyska fordonsjätten MAN, med dåvarande koncernchefen Håkan Samuelsson i spetsen, försökt lägga bud på Scania för att slå ihop de två bolagen. Det var inte populärt i Södertälje.

Affären blev aldrig av, i stället ökade Volkswagen sitt ägande i MAN och gjorde Leif Östling till ansvarig för koncernens lastvagnar. Under samma period lämnade Wallenbergs Investor sitt ägande i Scania.

Det finns uppgifter om att bråket mellan Leif Östling och Håkan Samuelsson 2006 bottnade i en konflikt från år 2000. Vid den tiden satt båda i Scanias koncernledning och Håkan Samuelsson förespråkade fusionen med Volvo, ett förslag som inte heller blev av. Leif Östling var emot Volvoaffären.

Annons
Annons

Annika Falkengren och Carina Lundberg Markow

Foto: Lars Pehrson

4 / 5

Två miljoner högre lön under finanskris

Annika Falkengren och Carina Lundberg Markow
Annika Falkengren och Carina Lundberg Markow Foto: Lars Pehrson

”Vi har väl gjort fel från början till slut när vi har försökt förklara. Vi har inte gjort det på ett bra sätt.”

Det sa Annika Falkengren, dåvarande vd för SEB, i TV4:s morgonsoffa 2009 efter en tuff vecka där hennes höjda fasta lön mitt under en pågående finanskris lett till upprörda kommentarer.

Turbulensen i SEB 2009 var inte ett egentligt bråk mellan direktörer utan mer en strid mellan aktieägare och bankens styrelse.

Det handlade lika mycket om vd:s lönehöjning på 2 miljoner kronor som hur bankens ordförande Marcus Wallenberg hade kommunicerat denna höjning. Flera av SEB:s större aktieägare kände sig förda bakom ljuset av Marcus Wallenberg, som hade indikerat en mycket blygsam lönehöjning.

Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam, och flera andra viktiga minoritetsägare var kritiska till Annika Falkengrens lönehöjning. De menade också att det var upprörande att man inte kunde lita på bankens ordförande i en sådan här viktig fråga.

Kort därefter, i mars 2009, kommer en pressrelease från banken där styrelsen meddelar att Annika Falkengren avstår från sin lönehöjning.

Annons
Annons

Sverker Martin-Löf och Fredrik Lundberg.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman.

5 / 5

”Finns det något mer kuppartat?”

Sverker Martin-Löf och Fredrik Lundberg.
Sverker Martin-Löf och Fredrik Lundberg. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman.

”Det är en kupp. Lundberg ändrar sig, han står inte kvar vid sin gamla uppfattning. De har brutit en överenskommelse. Finns det något mera kuppartat man kan tänka sig?”

Det sa en märkbart irriterad Sverker Martin-Löf i april 2015 till SVT. Han hade själv nyligen tvingats bort från ordförandeposten i investmentbolaget Industrivärden. Maktskiftet var en direkt följd av SCA–härvan, där SvD avslöjat lyxresor och jaktresor med näringslivstoppar i SCA:s privata flygplan.

Nu hade storägarna i Industrivärden plötsligt bestämt sig för att peta Anders Nyrén från vd-posten i Industrivärden. Anders Nyrén tilläts inte heller axla ordföranderollen i bolaget, som det var tänkt. I stället blev det finansmannen och storägaren Fredrik Lundberg som valdes till ny ordförande i Industrivärden.

Fredrik Lundberg var fåordig under de dramatiska månaderna. Men i en intervju i SvD i januari 2015 konstaterade han att det var rätt att Sverker Martin-Löf lämnade ordförandeposten:

”Ja, det tycker jag. Det är bra att vi genomför den här förändringen”, sa Fredrik Lundberg då.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons